OPC Timiș a contrazis compania Colterm, susținând că apa caldă din punctele termice a plecat la temperaturi scăzute.
Colterm a făcut o serie de precizări, miercuri, după ce a fost amendată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș. Printre altele, societatea de termoficare a Timișoarei a fost sancționată pentru faptul că temperatura de plecare pentru apă caldă și energie termică a fost prea mică.
„Temperatura apei calde de consum și a agentului termic sunt permanent adaptate temperaturilor exterioare și particularităților sistemului centralizat de încălzire din Timișoara. (…) Schimbătoarele de căldură reglează temperatura în Punctele Termice, astfel încât apa caldă și căldura să fie livrate populației la o temperatură de 50-55°C, în condițiile unei temperaturi exterioare de +2 până la -4 °C. Abaterile sunt sub 2 grade. Fără un sistem de recirculare al apei calde de consum, temperatura acesteia scade, mai ales în blocurile cu puțini abonați și consum redus de apă caldă. Ritmul de montare a acestor conducte de recirculare este de 1,5 km/pe an, în ultimii 3 ani. La data controlului ANPC, în 9 din cele aproximativ 120 de puncte termice din Timișoara, temperatura apei calde era 55°C, iar temperatura agentului termic 49°C noaptea și 48°C ziua, la o medie a temperaturilor pe 24 h de 0°C. Temperatura pe rețele primare: în CET Sud 94°C și 84°C CET Centru”, a informat Colterm.
Pe de altă parte, Alin Gubandru, comisar șef Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest, a contrazis Colterm, susținând că în locuințele timișorenilor temperatura apei calde era mai scăzută decât ar fi fost normal.
„Acțiunile de control s-au desfășurat la 9 puncte termice diferite (puncte de distribuție către consumatorul final) și nu la CET-uri. Este irelevant dacă din CET pleacă apa la o temperatură și de 1000 grade Celsius, atât timp cât din punctele termice pleca sub minimul de temperatură livrare consumator final. Cele 9 avertismente au fost acordate pentru lipsa (neachiziționarea) Registrului Unic de Control. La toate cele 9 puncte termice verificate temperatura apei calde menajere la plecare era sub minimul de 55 grade Celsius (temperatură de livrare client final). Conform diagramei de reglaj necesară asigurării temperaturilor interioare convenționale de calcul specifice, era de 48,5 grade Celsius, dar temperatura de ieșire era 47,9 grade Celsius… cu alte cuvinte, pleca la o temperatură inferioară față de temperatura la care trebuia livrată. Într-adevăr au fost și abateri de ordin tehnic, dar care pot afecta consumatorul final (de exemplu, aparate de măsurare fără verificare metrologică)… dacă aparatele nu sunt omologate, de unde avem certitudinea că măsoară corect???”, a afirmat Alin Gubandru.
De asemenea, din documentele depuse la CJPC Timiș reiese că au fost afectate un număr de aproximativ 3.150 de apartamente din Timișoara.
„Mă bucur că au achitat jumătate din minimul amenzilor contravenționale aplicate, respectiv 13.000 lei, înseamnă că și-au asumat abaterile constate. Abaterile constatate la data și ora controlului nu se cuantifică în funcție de numărul de reclamații depuse de către consumatori… Măsurile sunt și vor fi ferme indiferent de numele sau mărimea operatorului economic”, a precizat Alin Gubandru.