Ediție de gală la 35 ani de la Proclamația de la Timișoara

proclamatia de la timisoara

O serie de acțiuni vor fi organizate în jurul datei de 11 martie, la 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara.

La data de 11 martie se împlinesc 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, document fundamental al Revoluției Române din decembrie 1989. Pentru a marca acest moment, Societatea Timișoara, împreună cu Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură și Visit Timișoara, organizează o serie de acțiuni.

Evenimentele dedicate aniversării încep în 11 martie, cu lansarea pe traseu a unui tramvai inscripționat tematic de artistul Dan Perjovschi și cu o expoziție cu fotografiile lui Liviu Tulbure, făcute în primele luni ale anului 1990, ilustrând impactul pe care Proclamația l-a avut în rândul timișorenilor. Expoziția, care are loc în Piața Victoriei, în fața intrării în Infocentrul turistic, este completată de texte ale unor personalități marcante care, de-a lungul timpului, au reflectat asupra acestui document esențial, printre care Regele Mihai I al României, Vladimir Tismăneanu sau Ana Blandiana.

De asemenea, pe fațada de pe strada Alba Iulia a Garnizoanei va fi amplasat un mesh de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători din 1990. Totodată, pe clădirea Operei Naționale va fi montată o plăcuță multilingvă (română, maghiară, germană, sârbă, engleză), marcând locul unde, pe 11 martie 1990, Proclamația de la Timișoara a fost citită pentru prima dată în public, de la balconul Operei.

Proclamația de la Timișoara a fost un act de curaj și viziune, un manifest al timișorenilor care visau la un viitor democratic autentic. E legitim să ne întrebăm cum ar fi arătat România dacă punctul 8 ar fi fost aplicat și câți dintre cei care au avut acces la putere în ultimii 35 de ani nu ar fi ajuns acolo. Astăzi, la 35 de ani distanță, în vremurile dificile pe care le trăim avem responsabilitatea să nu uităm că libertatea și democrația se apără în fiecare zi”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Momentul central al acțiunilor va avea loc sâmbătă, 15 martie, de la ora 10:30, la Cinema Studio, unde istoricul francez Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa. Aceasta va fi urmată de dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, la care vor participa: Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu, Vladimir Tismăneanu (online). Dezbaterea va fi moderată de Brîndușa Armanca, iar participarea este liberă, cu înscriere recomandată AICI!

Tot pe 15 martie, de la ora 13:30, la Cinema Studio, va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Societății Timișoara.

Pe 11 martie, la ora 18:00, în Amfiteatrul B al Spitalului Județean, va avea loc o dezbatere pe marginea emisiunii „TeVezi din Banat”, moderată de Mircea Todoran. În cadrul emisiunii, acesta i-a avut ca invitați pe Daniel Vighi, Florian Mihalcea și Doru Botoiu, membri ai Societății Timișoara, discutând despre 15 ani de la lansarea Proclamației și inițiativele pentru adoptarea unei legi a lustrației. La dezbatere vor participa Florian Mihalcea, Doru Botoiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa. Cu această ocazie va fi proiectat si filmul citirii Proclamației de către George Șerban, în 11 martie 1990.

Biblioteca Central Universitară (BCUT) va vernisa în 11 martie, ora 12.00, o expoziție de carte și presă ilustrativă pentru Proclamația de la Timișoara. La Memorialul Revoluției poate fi vizitată sala expoziției de fotografie dedicate Proclamației și evenimentelor anilor 1990 – 1991 în instantanee surprinse de fotograful Liviu Tulbure.

Totodată,  la Garnizoana din Piața Libertății, cei interesați pot vizita expoziția „35/Revoluție”, cea mai complexă expoziție despre Revoluția din 1989, realizată de artistul plastic Adrian Florin Pop pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea. Expoziția rămâne deschisă până în 15 martie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/