Clasa pregătitoare, obligatorie din toamnă

Din septembrie 2012 copiii în vârstă de şase ani vor merge obligatoriu la şcoală. Anul şcolar 2012-2013 este singurul în care cei care au şapte ani împliniţi mai pot fi înscrişi în clasa întâi. Despre toate schimbările care i-ar putea dezorienta pe părinţi a vorbit într-o conferinţă de presă inspectorul şcolar general Adrian Doxan.

Înscrierile pentru clasa pregătitoare încep în luna martie. Astfel, copiii care până la 31 august 2012 vor fi împlinit şase ani, vor merge la şcoală conform noului sistem. Cei care la această dată vor avea şapte ani, vor fi înscrişi ca şi până acum, în clasa întâi. În perioada imediat următoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin va organiza un recensământ al elevilor, pentru a stabili de câte clase pregătitoare va fi nevoie în fiecare şcoală. „Fiecare copil va merge la şcoala unde arondată strada pe care locuiesc. Părinţii nu trebuie să se panicheze, pentru că pe uşa fiecărei şcoli va fi afişată o listă cu străzile arondate fiecărei unităţi de învăţământ. În prima etapă, înscrierile se vor face conform străzilor, apoi cei care doresc, îşi pot înscrie copiii la altă şcoală, în limita locurilor disponibile”, a precizat Adrian Doxan, inspector şcolar general.

Pentru orice nedumerire, părinţii vor putea suna gratuit la numărul 0800 816 255, pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei. Tot pentru informarea acestora, începând de astăzi vor fi distribuite flyere, care vor conţine răspunsul la toate întrebările legate de clasa pregătitoare.

Fără note, dar cu absenţe

Deşi nu se dau teste şi nu vor fi scoşi la tablă, elevii clasei pregătitoare au obligaţia de a fi prezenţi la ore. „Copiii nu primesc note sau calificative, dar va exista un catalog şi se vor pune absenţe pentru că şi clasa pregătitoare face parte din ciclul primar, deşi are o programă specifică”, a declarat Adrian Doxan.

Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare. Sălile de clasă vor fi adaptate vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I. „La nivelul oraşului nu avem probleme de spaţiu, până acum o singură unitate a spus că nu are loc pentru încă o clasă. Joi vom avea o întâlnire cu directorii şcolari pentru a stabili detaliile, dar important este că nu ne confruntăm cu probleme majore”, a mai spus Doxan.

Clasa pregătitoare nu fură un an din copilărie

Deşi faptul că de anul viitor şcoala va începe obligatoriu la vârsta de şase ani a ridicat cele mai multe probleme, atât de la Minister, cât şi de la Inspectorat vin asigurări că măsura este doar în avantajul copiilor. „La nivelul judeţului Caraş-Severin avem 1200 de copii care nu sunt nici la şcoală, nici la grădiniţă. Prin această metodă îi aducem obligatoriu la şcoală la vârsta de şase ani, ceea ce nu poate fi decât spre binele lor, pentru că s-a dovedit că există probleme de adaptare la rigorile învăţământului, mai ales pentru cei care nu au mers la grădiniţă. Clasa pregătitoare este o trecere graduală de la grădiniţă la învăţământul primar”, a precizat Adrian Doxan.