Școala, în ceață! Peste 200 de copii din Lugoj, descoperiți cu probleme oftalmologice

Timp de două luni, în perioada septembrie – noiembrie, în școlile lugojene s-a desfășurat o amplă acțiune de prevenire și depistare a afecțiunilor oculare în rândul copiilor.

Programul a cuprins mai multe unități de învățământ din județul Timiș, între care și câteva școli și grădinițe din Lugoj. Au fost testați peste 1.600 de copii de grădiniță și din clasele primare, iar concluzia nu este deloc îmbucurătoare: aproape 20% din aceștia au probleme de vedere. La Lugoj au beneficiat de testarea gratuită 67 de copii de la Grădinița P.P. 5, 250 de copii de la Grădinița P.P. 4, 47 de elevi de la C.Ș.E.I. „Alexandru Roșca”, 150 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 2, 55 de elevi de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, 158 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 4, 143 de elevi de la Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” și 87 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 3, unde Lions Ana Lugojana s-au implicat ca parteneri.

„Am găsit niște copii bine educați și cadrele didactice m-au impresionat prin faptul că au colaborat foarte bine cu noi. Cei mici știau multe lucruri despre sănătatea ochilor și alimentele sănătoase de la orele de dirigenție. Desigur, diriginții copiilor vor discuta și cu părinții și se vor lua lua măsurile necesare. Ecranele dispozitivelor electronice sunt principalul factor care determină apariția problemelor oculare. Toți folosesc tableta sau telefonul. Din păcate aceasta este dependența secolului”, explică dr. în medicină generală Ramona Chimiec, medic voluntar în cadrul proiectului.

Controalele au depistat probleme în 205 cazuri, iar toți cei care nu au avut rezultate normale în urma verificărilor cu aparatul de screening au fost îndrumați spre un medic specialist oftalmolog.

Pentru fiecare școală, alături de membrii grupului de lucru ai proiectului Lions Vision, s-au implicat și voluntari, iar acțiunea s-a bucurat de sprijinul directorilor și profesorilor de la școlile și grădinițele vizitate. Toți cei implicați au fost răsplătiți cu o diplomă de voluntariat.

upt 1000x100