„O mie nouă sute optsprezece” – moștenirea lui 2018 pentru generații!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Casa de Cultură Moldova Nouă a pregătit un proiect absolut inedit cu ocazia celebrării Centenarului, o adevărată comoară pe care clisurenii și nu numai să o poată descoperi peste ani. Este vorba despre cartea „O mie nouă sute optsprezece”!


Lansată, sâmbătă, 1 decembrie, la Casa de Cultură, antologia dedicată Centenarului este un proiect care a luat naștere vara aceasta, după cum afirmă unul din ordonatorii acesteia, Dorin Tismănariu, și care a început să prindă formă odată cu începerea anului școlar. De ce? Pentru că autorii acesteia (în număr de 63) sunt nimeni alții decât elevii din Moldova Nouă.

Împreună cu prof. Andreea Stoianovici (cel de-al doilea coordonator al lucrării), elevii, cu vârste cuprinse între 8-18 ani, au putut da frâu liber imaginației și, cu această ocazie, au creionat România (tema principală a cărții) așa cum au știut ei mai bine.

De-a lungul celor 4 capitole: „România de acum”, „România din viitor”, „Poezie despre România” și „România în culori”, copiii au avut ocazia să-și lase amprenta peste România din mai multe unghiuri: exact așa cum o percep în momentul de față (amintind, aici, zonele pe care le-au vizitat și peisajele mirifice care le-au rămas întipărite în minte), cum și-ar dori să arate Țara Mamă peste, poate, alți 100 de ani, au îmbrăcat Patria în rime, ritm și măsură și au ilustrat-o cum niciunui designer nu i-ar putea trece prin minte.

Muzeul TM

Referitor la întrebarea, absolut firească, a fiecăruia: „Care a fost scopul acestui proiect, la 100 de ani de Românie?”, coordonatorul cărții și directorul Casei de Cultură Moldova Nouă, Dorin Tismănariu, a răspuns: „Acum 100 de ani, în 1918, eroi ai neamului s-au unit și au fost împreună pentru o cauză. La fel cum am vrut, ca datorită acestui an, să realizăm noi acest volum! Să ne unim și să obținem și noi un rezultat! De asta, 1918”.

Prezent la Palatul Cultural, cu ocazia lansării antologiei dedicate Centenarului, a fost și primarul, Adrian Torma, care i-a felicitat atât pe copii, cât și pe cei doi coordonatori pentru munca depusă. Totodată, edilul a mai ținut să precizeze faptul că: „Acest proiect este primul pas spre ieșirea din zona de confort, iar cei 63 de autori reprezintă liantul dintre ceea ce-mi doream eu la Moldova Nouă și ceea ce este!”. Torma a mai subliniat, în fața celor prezenți la eveniment, un ultim aspect: „Cadrele didactice reprezintă cheile spre succesul României!”.

La final, tinerii autori au putut fi aplaudați de mulțime pentru ceea ce au realizat, iar, mai apoi, a urmat sesiunea de fotografii, autografe, precum și cercetarea cu de-amănuntul a expoziției „Simboluri ale României”, găzduită în holul Casei de Cultură Moldova Nouă.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/