Școala duală, peste universitățile din Timișoara! „Meseriașii au fost căutați mai mult decât cei cu studii superioare!”

Dezvoltarea spectaculoasă pe care Timișoara o cunoaște din punct de vedere economic în ultimii ani a readus în prim-plan fostele școli profesionale, astăzi cunoscute ca școli în care se practică învățământul dual!

Universitățile timișorene trimit la finele fiecărei promoții sute de tineri cu o excelentă pregătire în companiile care-și desfășoară activitatea în jurul orașului de pe Bega, dar în utimii ani, cifrele arată că se caută cel puțin la fel de mult, dacă nu cumva chiar mai tare, specialiști în diverse domenii industriale. „Spre deosebire de alți ani, balanța a fost puțin înclinată spre învățământul profesional în sistem dual, adică meseriașii au fost căutați mai mult decât cei cu studii superioare. De aceea am și susținut noi foarte tare învățământul dual, liceele tehnologice. Eu am fost personal la Summitul Edupro, în București. Am avut discuții la o masă cu doamna ministru, cu președintele și directorul general al Camerei de Comerț Româno-Germane, cu ambasadorul Germaniei, țară care a implemntat ce avem noi acum. Împreună cu liceele din Timiș am stat laolaltă și am încercat să identificăm ce ne lipsește, de ce nu putem să construim. Atunci doamna ministru spunea că susține acest învățământ dual, doar că va trebui cineva să-i convingă pe părinți și pe elevi să se ducă, în loc de facultate, la o școală profesională. Am venit acasă și ne-am întâlnit cu Inspectoratul Școlar, cu doamna inspector general, cu cele patru directoare de la liceele tehnologice”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Florica Chiriță, președintele executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Cuib de vise 1000x100

Pentru stabilirea numărului de clase și a specializărilor cerute pe piața muncii au fost contactate firmele care caută în momentul de față și care urmează să angajeze în viitorul apropiat tineri absolvenți. Garanția unui loc de muncă nu este singurul avantaj pe care îi oferă școala duală, iar asta a făcut ca interesul să fie destul de ridicat pentru învățământul dual. „Se dau indemnizații, burse, se plătește elevul, iar partea de practică se face direct la firme”, a mai spus directorul CCIAT.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/