A început perioada gripei. Unitățile sanitare din Timiș au primit lista de măsuri preventive

untitled design set 970x90 px

Iarna e în plină desfășurare, iar acest lucru înseamnă și boli de sezon. Infecțiile respiratorii acute, dar și virusul gripal, pot afecta mare parte a populației, dacă nu se respectă măsurile recomandate de doctori. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Timiș a trimis o listă de recomandări tuturor unităților medicale din județ.

Astfel, toate unitățile sanitare sunt obligate să facă triajul zilnic epidemiologic al pacienților, dar și al propriului personal medical, cu izolarea celor depistați cu probleme. În cazul angajaților care prezintă simptome de răceală sau gripă, se recomandă izolarea temporară a acestora. De asemenea, se recomandă ca accesul zilnic al vizitatorilor în spitale să fie limitat în perioada aceasta, dar și respectarea precauțiilor universale. O mare atenție trebuie acordată la fiecare punct de intrare în unitățile de primire urgențe.

Astfel, persoanele suspecte sau bolnave de gripă trebuie să stea în spații separate, cu posibilitatea frecventă de aerisire. De asemenea, în spitale trebuie să existe suficiente batiste de hârtie, măști, săpun dezinfectant, dar și substanțe antiseptice utilizate pentru curățarea chiuvetelor, precum și un loc unde batistele de hârtie și măștile să poată fi aruncate. Toate încăperile din spital trebuie aerisite frecvent, iar întreg personalul medical trebuie să poarte echipamentul de protecție (măști, dispozitive respiratorii, protectoare oculare, mănuși, halate etc).

Doctorii și asistentele trebuie să își schimbe mănușile și halatele după fiecare pacient. De asemenea, mâinile trebuie decontaminate înainte și după fiecare pacient, chiar dacă se poartă mănuși. Atunci când mâinile personalului medical se contaminează cu secreții, mâinile se spală cu apă și săpun, iar ulterior se face dezinfectarea.

Măsuri pentru transportul pacineților

publicitate ziar expresb 1000x100

Cei de la DSPJ Timiș oferă recomandări și pentru transportul pacienților, care vor purta obligatoriu masca de protecție. Spitalele trebuie să amenajeze saloane de izolare cu circuite sanitare separate pentru pacienții simptomatici, precum și a saloanelor de terapie intensivă, pentru izolarea și asigurarea terapiei de urgență a cazurilor grave. Dacă un pacient este confirmat cu răceală sau gripă, se interzice mutarea lui, iar personalul nu trebuie schimbat între etaje, dacă spitalul are mai multe nivele.

În perioada de riscă, în spitale trebuie să se mențină curățenie și să se dezinfecteze ceea ce prezintă risc. Se recomandă aerisirea încăperilor unde stau bolnavii, dar și a culoarelor de acces. Dispozitivele cu care intră în contact bolnavii trebuie curățate și decontaminate, iar deșeurile medicale vor fi colectate cu recipiente speciale, conform legii.

Atât pacienții, cât și aparținătorii trebuie să respecte indicațiile pentru sezonul rece. În general, populația trebuie să aibă grijă la igienă în perioada aceasta, să discute cu medicul de familie dacă resimte o alterare a stării fizice și să evite automedicația. Se recomandă mișcarea în aer liber, aerisirea încăperilor, o alimentație bogată în fucte, legume și proteine. Se recomandă hidratarea organismului și evitarea excesului de consum de cafea și alcool.

Batistele de hârtie de unică folosință sunt recomandate celor din material textil. De asemenea, spațiile aglomerate trebuie evitate, iar copiii, supravegheați și duși la medic la primele simptome.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/