Industria lugojeană, pe avarie! Mai mulți investitori și-au închis fabricile, dar se anunță și vești bune

Municipiul Lugoj se lăuda, acum mai bine de un an, cu o cotă neverosimil de redusă a șomajului: 0,7%, în condițiile în care media județeană era de 1,25%. Cifrele sunt excelente, însă în ultima perioadă industria lugojeană a început să dea semne de oboseală, o serie de societăți comerciale luând decizia să își relocheze sau să închidă afacerile din Lugoj.


Primele semne au venit de la societăți italiene.„Calzaturificcio Torre”, producător de încălțăminte din piele a fost primul care a închis porțile și a trimis în șomaj peste 100 de angajați. O altă societate, tot în domeniul industriei ușoare, „Primos”, cunoscută prin calitatea încălțămintei pe care o producea, și-a încheiat activitatea, după ce s-a închis și firma mamă din Italia.

„Problematica este contextul european, context pe care noi, de la Lugoj, nu am putut decât să îl gestionăm. S-a închis și firma din Italia. Cât despre Lugoj, chiar îmi pare rău, aici au lucrat la un moment dat peste 200 de angajați”, a declarat Viorela Popa, administrator al societății de la Lugoj.

Primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, nu este alarmat. El spune că Lugojul are încă mare nevoie de forță de muncă. Aceasta poate fi redirecționată spre societăți multinaționale aflate în plină expansiune, precum Honeywell Life Safety, Hella sau Autoliv. „Nu afectează cu nimic, pentru că este atâta nevoie de forță de muncă! Ne-am bucura să avem numai firme de succes, pentru care putem asigura forță de muncă și care, la rândul lor, pot asigura salarii decente pentru cetățeni”, a precizat Boldea.


Există însă și semnale pozitive, care vin din partea unor investitori ca Lidl, Altex sau Dedeman. Optimistul de serviciu este, ca de obicei, primarul Francisc Boldea. „Dedeman continuă interesul pentru Lugoj. Are obținut certificatul de urbanism, a urmat dezbaterea publică și trebuie să vină cu aprobările necesare pentru ca noi să-i eliberăm autorizația de construcție. Și celelalte supermarketuri rămân în cărți. Lidl a cumpărat spațiul de pe str. Memorandului și a cerut aprobarea pentru certificatul de urbanism. O parte din vechea cazarmă de pe Memorandului va rămâne în picioare, iar în rest se va face supermarket, cu intrare pe la mijlocul străzii și o parcare mare în față. De la hypermarketul Kaufland, extinderea zonei se va face cu supermarketul Altex”, spune primarul municipiului Lugoj.

Primii care se pare că vor porni investițiile la Lugoj sunt cei de la Dedeman, care vor construi pe strada Timișoarei un hypermarket. Lucrările sunt preconizate să înceapă în lunile martie – aprilie, conform ultimelor declarații ale reprezentanților societății.