Schimbul de experiență româno-francez aduce musafiri din Franța

În urma colaborării dintre Primăria comunei Constantin Daicoviciu și Primăria localității franceze Montrevel-en-Bresse, oaspeții francezi au ajuns la Reșița, într-o întâlnire oficială cu vicepreședinții Consiliului Județean Caraș-Severin.

O delegație franceză compusă din Jean-Pierre Roche, primarul localității înfrățite cu comuna Constantin Daicoviciu și, totodată, vicepreședintele Consiliului General al Departamentului Ain, alături de alți primari și viceprimari ai localităților franceze din aceeași zonă, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Consiliului Județean, vicepreședinții Ionesie Ghiorghioni și Ilie Iova.

Parte din discuții au fost atât buna colaborare ce se realizează între localitatea franceză Montrevel-en-Bresse și Constantin Daicoviciu, comuna primarului Daniel Boambeș, cel care a și lansat invitația francezilor, dar s-au pus și bazele unor viitoare colaborări cu alte comune și localități din cele două țări.

Schimb de experiență între școli

Comuna Constantin Daicoviciu şi partenerii lor francezi derulează de mai mulţi ani un proiect comun ce include schimburi culturale. La fiecare al doilea an elevi din localitatea cărăşeană petrec un stagiu de 10 zile la familii din Franţa şi sunt la rândul lor gazde pentru elevii francezi. În baza aceleiaşi colaborări, în satul aparţinător Maciova au fost puse bazele unui Centru Multifunctional ce va fi dotat în aceste zile cu mobilier nou, donat de Asociaţia Cooperare şi Solidaritate Internaţională din Montrevel-en-Bresse”, precizează Camelia Șușco, șef Serviciu Comunicare, Relații Publice și Control Managerial Intern din cadrul Consiliului Județean.

Poezie, cântec și teatru pentru francezi

Vizita francezilor continuă până sâmbătă, zile în care delegația va participa la expoziții cu desene și spectacol de cântece și poezii în franceză organizate de elevii din  localitatea Sacu și va face o vizită la Căminul pentru persoane vârstnice din Caransebeș. Ziua de sâmbătă va fi una de sărbătoare pentru locuitorii satului Maciova, comuna Constantin Daicoviciu. Centrul Multifuncțional din sat va primi mobilier din partea Asociației Cooperare și Solidaritate Internațională din Montrevel-en-Bresse, ocazie cu care va fi pusă în scenă o piesă de teatru și va fi susținut un concert pregătit de biserica baptistă din localitate.