Schimbări pe Aeroportul Internațional din Timișoara. Ce proiecte de dezvoltare sunt vizate?

Conducerea Aeroportului Internațional Timișoara a realizat o listă a investițiilor și a proiectelor care se află în prim-plan pentru dezvoltarea și modernizarea zonei de unde au loc sosiri și plecări pe cale aeriană în regiunea de Vest. Printre principalele proiecte se regăsește construirea a două noi terminale pentru sosiri și plecări – curse externe, dar și formarea unui centru pentru transportul de mărfuri, în 2021.

Proiectul de investiții privind construirea noului terminal de sosiri a curselor externe a fost evaluat și avizat favorabil încă din 2018, iar valoarea acestuia este de 30 milioane de euro. Execuția terminalului ar urma să fie gata în a doua parte a lunii februarie a anului viitor, iar în luna aprilie a anului 2021 se estimează că terminalul va funcționa.

În ceea ce privește noul terminal de plecări, contractul de finanțare pentru proiect ar putea fi semnat până la finalul anului 2020, conform reprezentanților aeroportului, întrucât în următoarele zile se va lansa licitația pentru proiectarea și execuția terminalului. Valoarea totală a investiției este estimată la 184,5 milioane de lei.

Aeroportul a investit, în noiembrie, într-un sistem de ghidaj luminos care ajută aeronavele să se orienteze în condiții de vizibilitate redusă. Valoarea lucrării s-a ridicat la aproximativ 2,9 milioane de lei. În luna octombrie a acestui an a fost aprobată finanțarea unui proiect care are ca scop modernizarea parcului auto și implementarea unor noi standarde de securitate, la filtrele de control.

Investiții ce vor fi inițiate în 2021

Pentru anul viitor, obiectivele conducerii aeroportului din Timișoara sunt de a realiza un centru pentru transportul de mărfuri, etapizat, cu ajutorul autorităților locale și naționale. Alte obiective importante pe care aeroportul le are în vedere sunt: modernizarea sistemului de securitate, realizarea unui centru pentru transportul pasagerilor și achiziția de noi echipamente destinate pentru serviciile oferite în timpul zborului.

În contextul pandemiei, Aeroportul Internațional din Timișoara așteaptă ajutorul de stat, iar instituția pregătește o nouă cerere pentru un ajutor suplimentar în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, care să asigure continuitatea serviciilor destinate publicului și menținerea în stare de funcționare a tuturor sistemelor aeroportului. Acest ajutor de stat va putea fi acordat prin intermediul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor și cu aprobarea Comisiei Europene. Activitatea personalului aeroportului a fost redusă la jumătate pentru 60% dintre angajați, iar unii dintre aceștia prestează munca voluntar.