Scandalul referitor la Aeroportul Cioca ia amploare! Călin Dobra, dar și Universitatea de Vest s-au revoltat pentru votul din plenul de miercuri

O ședință extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi s-a transformat într-un adevărat scandal în plenul Consiliului Județean Timiș. Aleșii județeni au avut de votat un regulament pentru închiriere gratuită sau contra cost, după caz, a aeroportului utilitar de la Cioca, mai exact, situat la ieșirea de pe Calea Torontalului. Proiectul a fost respins, iar astfel, concursul de lansare de minisateliți proiectați de elevi, Can Sat, organizat de Agenția Spațială Română, a rămas pur și simplu în aer, fără locație!


Mai precis, este vorba de proba practică a competiției. De altfel, Can Sat (sateliți din cutii de conserve) este la a cincea ediție, iar în 2015, prima ediție a avut loc tot la Cioca. Proba practică ar urma să înceapă în 24 aprilie, zi în care este programată ședința ordinară de plen a CJT. Tocmai din acest motiv, aleșii județeni au fost chemați să voteze regulamentul la ședința extraordinară din data de 10 aprilie. Proiectul a generat dezbateri intense, la o ședință de la care a lipsit președintele CJT, Călin Dobra.

Chiar doi membri UNPR, Titu Bojin și Nicolae Oprea, vicepreședintele CJT care a condus ședința, au avut opinii diferite. Bojin susținea că proiectul trebuia retras pentru a fi bine studiat de consilieri. Consilierul PNL Nicolae Bitea a cerut o pauză de câteva minute în ședință. Ulterior, liberalii și cei de la UDMR s-au abținut de la vot, iar proiectul nu a trecut.

CITEȘTE ȘI: Aeroportul de la Cioca a generat discuții de o oră în Consiliul Județean Timiș. Evenimentul Can Sat, al Agenției Spațiale Române, în aer!

Reacții critice și de la președintele pesedist al CJT, și de la deputatul PNL care e rector al UVT

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Blocarea unei competiții la care e implicată, pe lângă Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială Europeană, a generat nemulțumiri. Președintele CJT Călin Dobra, din PSD, susține că abținerile liberalilor și UDMR-iștilor au avut la bază un „vot pur politic”. Liderul CJT spune că e important ca aeroportul să poată fi valorificat atât economic, cu încasarea de chirie, cât și pentru potențialul de a găzdui evenimente. De asemenea, o reacție a venit și de la Universitatea de Vest Timișoara, implicată și ea în competiția Can Sat. Reacție mai puțin acuzatoare, mai ales dacă ținem cont că rectorul UVT, Marilen Pirtea, este membru PNL.

Dobra a explicat printr-un comunicat de ce era important ca regulamentul să se voteze miercuri, 10 aprilie. „Consecința votului din plenul Consiliului Județean Timiș este că activitatea pe Aeroportul Cioca rămâne cea pe care o știți deja, adică aproape inexistentă. Împreună cu aparatul de specialitate, am lucrat intens la un regulament pe baza căruia să putem închiria terenul adiacent pistei de aterizate/decolare. În primul rând, îmi doresc o activitate mai intensă pe aeroport, întrucât ținem nefolosite peste 40 de hectare de teren. Am primit deja o serie de cereri privind organizarea de evenimente și cred că timișorenii și timișenii merită un spațiu unde să-și petreacă o parte din timpul liber. Un al doilea argument a fost creșterea veniturilor la bugetul județului, bani suplimentari pe care i-am investi în spitale, școli și drumuri. Am solicitat organizarea unei ședințe extraordinare de plen pentru aprobarea regulamentului, întrucât cererile pe care le avem nu mai suportă amânare”, a declarat președintele CJT.


La fel ca Nicolae Oprea imediat după ședință, și Călin Dobra spune că evenimentul din 24 aprilie nu va mai putea avea loc. „Ne-a fost solicitată închirierea aeroportului pentru lansarea minisateliților confecționați de zeci de elevi care erau așteptați la Timișoara. În acest moment, nu mai este posibil. Îmi exprim regretul privind situația apărută și consider iresponsabil votul pe considerente pur politice, prin care se blochează atragerea de evenimente culturale, sportive sau științifice”, a mai precizat Dobra.

Rectorul Marilen Pirtea este ceva mai ponderat. Conducătorul Universității de Vest pare să fie optimist că problema se mai poate rezolva. „Solicităm public CJ Timiș să coopereze cu organizatorii competiției girate de Agenția Spațială Română, pentru a evita, în extremis, anularea evenimentului din 24 aprilie, pe care, dacă l-ar găzdui, ar aduce multă bucurie și entuziasm publicului din oricare alt oraș mare al țării. Universitatea de Vest din Timișoara susține inițiativele tinerilor creativi și talentați, competițiile lor și consideră că rolul autorităților locale nu poate fi decât unul de facilitator și partener activ pentru buna desfășurare a competițiilor organizate în acest spirit”, este apelul lui Pirtea, care e și deputat PNL, transmis tot printr-un comunicat de presă.

banner maxagro