Scandalul continuă la Asociația Timișoara 2021. S-a lăsat cu demisii

Acuze, demisii și situații tensionate în cadrul celei mai importante structuri ce ar trebui să pună Timișoara pe harta lumii. Mihai Gafencu și Ion Caramitru și-au prezentat demisiile.

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 este locul în care scandalurile și problemele se țin lanț, iar situația de criză se adâncește tot mai mult și asta în condițiile în care peste doar câteva luni lista proiectelor culturale ar trebui încheiată cu succes.

Dacă în luna iunie, Ion Caramitru, președintele UNITER și fost ministru al Culturii,  a fost cel care și-a depus demisia, fapt ascuns de ochii presei, a venit acum rândul ca doctorul Mihai Gafencu, membru al Consiliului Director din partea mediului cultural independent, să renunțe la funcție:

„Dragă domnule președinte, stimați colegi de comitet director, dragi colegi din proiect,
Am decis să nu mai particip la AG și, cu această ocazie, să vă prezint demisia mea din această structură. După mai mult de un an de prezență alături de domniile voastre, locul meu va putea fi luat, cred, de un reprezentant al lumii artistice care să poată să aducă la aceeași masă pe toți actorii acestei piețe independente. Am avut parte de discuții lungi și entuziaste în primele momente, cu marii jucători culturali ai acestei urbe, unii ce au demonstrat putere în a organiza evenimente ce au durată dublată de proba succesului. Nu-i voi numi pentru a nu uita un reprezentant, nedreptățind. Mai apoi am reușit să aduc la masă pe cei ce s-au îndepărtat de conducerea din anii 2018-2019, cu multă presă negativă, moment ce era unul bun pentru reconstrucția legăturii fracturate dintre lumea artistică și executivul acestei structuri. Nu am mers mai departe din motive ce țin de ambele tabere.

Noi trebuie să dorim ca acest oraș să aibă o singură tabără – cea a succesului proiectului depus de un grup larg și care, actualmente, a fost asumat de doar două persoane dintre cele ce au participat la scrierea lui. Scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc in munca unui ONG ce are astfel de nume dar și un buget considerabil, m-au făcut să mă simt străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat.
Actual, după ce documente clare depuse de cenzori și de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esența administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales ne-analizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar.

Felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concetățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu. Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită unui eșec.
Vă doresc succes, să vă aducă zilele deciziilor ulterioare în fața unui proiect viabil și care să slujească orașului nostru!”

Demisia doctorului Mihai Gafencu, președintele Salvați Copii la nivel național și un admirabil consumator de cultură vine chiar înainte de ședința Adunării Generale a Membrilor Asociației TM2021.

Sursa foto: Opinia Timișoarei