Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin este acuzat de Ana Vasile că a făcut posibilă sancționarea sa disciplinară cu încălcarea prevederilor legale și fără să se țină cont de acceptul scris pe care l-ar fi primit de la foștii lideri ai administrației județene de a presta și altceva în timpul programului de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului!
Sancționată cu mustrare scrisă ca urmare a hotărârii Consiliului Județean, Ana Vasile, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, a formulat o plângere prealabilă, nefiind deloc de acord cu motivele care au stat la baza pedepsirii sale. Comisia de disciplină din cadrul administrației județene a propus însă, cu unanimitate de voturi, menținerea sancțiunii disciplinare, considerând că plângerea este neîntemeiată.
Sancțiune atacată
Ana Vasile solicitase anularea sancțiunii și a raportului care a stat la baza acesteia pe motiv că hotărârea Consiliului Județean nu respectă prevederile legale. Mai exact, Hotărârea de Guvern nr.1344/2007. În esență, în hotărârea de sancționare n-ar fi prezentate în concret faptele reținute în sarcina sa, fapte care constituie abateri disciplinare. Ana Vasile critică faptul că nu se precizează niciunde numărul exact de ore în care ar fi lipsit de la locul de muncă pentru a desfășura activități didactice. Critică de asemenea că nu se dezvăluie numele copilului pe care l-ar fi transferat de la un centru de plasament la altul cu încălcarea procedurilor legale și că, astfel, nu i s-ar fi dat posibilitatea să se apere. Totodată, invocă și faptul că nu se prezintă circumstanțele în care nu i s-ar fi subordonat președintelui Silviu Hurduzeu.
Motivare superficială
„Subliniez importanța pe care o are prezentarea circumstanțelor în care faptele sesizate au fost săvârșite, modalitatea superficială în care acestea au fost descrise îngrădindu-mi dreptul la apărare, fără cunoașterea exactă a faptelor reținute în sarcina mea neputând să prezint dovezi concrete în apărare și, mai mult decât atât, fără a cunoaște cu exactitate data/perioada de timp la care am săvârșit aceste fapte nu pot să mă asigur de faptul că a fost respectat termenul de prescripție prevăzut de lege, pentru aplicarea sancțiunii disciplinare”, arată Ana Vasile în plângerea prealabilă, caracterizând în același timp motivarea propunerii de sancționare drept „superficială și lacunară!”
Cine i-a dat voie Anei Vasile la catedră?!
Iar acuzațiile directoarei DGASPC nu se opresc aici: „Activitatea mea didactică, continuă Ana Vasile, a fost desfășurată cu aprobarea conducerii Consiliului Județean Caraș-Severin, aspect care ar fi trebuit să fie la cunoștința acestei autorități publice județene, întrucât aceasta este emitenta documentului despre care am făcut vorbire, acest document regăsindu-se de altfel în corespondența acestei autorități publice județene. (…) În scopul asigurării legalității prestării activității mele didactice cu acordul conducerii Consiliului Județean Caraș-Severin, am optat să renunț la zile de concediu de odihnă în contul orelor alocate activității didactice. Activitatea de director executiv al DGASPC presupune efectuarea de muncă nenormată, această activitate desfășurându-se de multe ori în afara orelor de program”.
S-a dat de gol?!
În expunerea motivelor pentru care a propus respingerea plângerii prealabile, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a arătat că, de fapt, Ana Vasile recunoaște de una singură „lipsa nejustificată de la locul de muncă”! Referitor la abaterea disciplinară care viza desfășurarea de activități didactice în timpul programului de lucru pe care îl avea la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, Hurduzeu arată că Ana Vasile „nu se putea afla simultan în două locuri în timpul programului de lucru și anume: fie la DGASPC, fie la una din Universitățile «Eftimie Murgu» Reșița sau, după caz, «Tibiscus» Timișoara, la care își desfășoară activitatea didactică”.
Hurduzeu a explicat și motivul pentru care nu a făcut public numele minorului pe care Ana Vasile l-ar fi mutat cu încălcarea prevederilor legale dintr-un centru în altul. Legislația îl obligă să protejeze datele cu caracter personal! Și a mai amintit ceva: „Doamna director Ana Vasile a refuzat să răspundă întrebărilor formulate de către membrii Comisiei de disciplină, manifestând o atitudine necooperantă”.
Alt raport, altă sancțiune?!
Ca atare, plângerea prealabilă făcută de Ana Vasile ca urmare a proiectului de hotărâre prin care fusese sancționată a fost analizată de Comisia de disciplină, decizia unanimă fiind de păstrare a sancțiunii. Ca urmare, Hurduzeu a inițiat un proiect de hotărâre, votat în unanimitate de toți consilieri județeni, prin care plângerea Anei Vasile a fost respinsă. Mai mult, pe directoarea DGASPC o așteaptă și alte necazuri. „În urma sesizărilor, plângerilor venite din mass-media și din ce am primit la nivelul CJ, s-a instituit o echipă de control care a verificat aspectele sesizate. În urma verificărilor s-a întocmit un raport ce va fi prezentat într-o ședință ordinară a Consiliului Județean. De asemenea, raportul a fost înaintat și instituțiilor statului, celor care ne-au făcut sesizări privind activitatea de la DGASPC Caraș-Severin”, a dezvăluit Hurduzeu.
CITEȘTE ȘI:
Ana Vasile plătește cu funcția pentru suferințele copiilor din centrele de plasament?!
Frustrare la mustrare! Au început represaliile în ograda Anei Vasile?