Frustrare la mustrare! Au început represaliile în ograda Anei Vasile?

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Pe adresa redacţiei Express de Banat s-a primit o scrisoare deschisă pe tema situaţiei actuale din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin. Directoarea Ana Vasile, sancţionată cu mustrare scrisă de Consiliul Judeţean, este acuzată că ar fi început să se răzbune pe angajaţii instituţiei care au îndrăznit să „dea afară din casă“.

Expeditorul scrisorii deschise nu vrea să îi facem cunoscut numele, din motive lesne de înţeles, angajat fiind (încă) al DGASPC. Îl vom reboteza noi Anatol Vasilievici, poate aşa îi facem pe plac directoarei Ana Vasile.

„Vă scriu pentru că, în cazul în care modul în care se lucrează în instituţie se continuă, mulţi angajaţi şi protejaţi sociali vor avea de suferit, spune Anatol Vasilievici în preambulul scrisorii deschise. Am sperat că instituţiile care controlează activitatea Direcţiei vor lua măsuri care să îndrepte lucrurile. Spre stupoarea mea, după controlul AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială – n.r.) din 2016, Ana Vasile a primit doar o mustrare scrisă, care nu face decât să jignească angajaţii care au de suferit din cauza comportamentului abuziv al acesteia“. Anatol Vasilievici se referă aşadar, pe de o parte, la controlul efectuat de inspectorii AJPIS, iar pe de altă parte, la sancţionarea Anei Vasile cu mustrare scrisă de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

După o întrebare retorică, „cum este posibil ca Direcţia să achiziţioneze mâncare şi haine la preţuri exorbitante faţă de calitatea acestora, iar sancţiunea (mustrare) să fie dată pentru că a întârziat la lucru?“, Anatol Vasilievici vine şi cu răspunsuri ce ţin de activitatea din centrele de plasament aflate sub conducerea DGASPC: „Nu este normal ca celor care beneficiază de serviciile Direcţiei să li se dea alimente expirate şi nimeni să nu sesizeze acest lucru. Hainele chinezeşti de la EVA se rup (orice haină se rupe dacă tragi de ea – n.r.), iar unele nu pot fi folosite pentru ca sunt mai mari sau mai mici decât cele de care avem nevoie pentru copii. Mâncarea de la CĂVĂRĂNŢANA cumpărată cu bani grei se lipeşte pe mâini (probabil din cauza mâinilor – n.r.). Cine poate mânca aşa ceva? Oare doamna director ar putea sau nu-i pasă atâta timp cât furnizoare sunt firmele impuse de aceasta prin diferite metode, mai mult sau mai puţin ortodoxe?

Cum putem noi justifica protecţia socială în condiţiile în care copiii, atunci când sunt trataţi abuziv, fac ce-i taie capul? Avem fete, inclusiv minore, care rămân gravide şi copii care, în urma abuzurilor pe care le-au suferit, au ajuns să se automutileze sau, mai grav, centre în care copiii consumă fel şi fel de substanţe“.

Anatol Vasilievici povesteşte şi despre condiţiile în care s-au desfăşurat controalele efectuate în cadrul instituţiei. „Domnii de la AJPIS şi Consiliul judeţean care au făcut controalele ştiu la ce presiuni am fost supuşi din partea doamnei director pentru a nu declara realitatea din instituţie? Acum Ana Vasile a primit o sancţiune ridicolă, iar noi vom trage ponoasele pentru că am vrut ca instituţiile abilitate să cunoască adevărul, în speranţa că vor lua măsuri care să ridice această nebuloasă din Direcţie, se spune în scrisoarea deschisă.

STPT job 1000x200

Oare nu se cunoaşte faptul că inventarele de la DGASPC nu corespund cu realitatea, diferenţele (furturile) fiind de dimensiuni catastrofale? Nu cred că sancţiunea primită de Ana Vasile este pe măsura neregulilor de care vă spun. Poate că o direcţie ca a noastră poate justifica achiziţionarea a câtorva zeci de televizoare, dar faptul că acestea apar în documentele de inventar şi în realitate ele nu există (sau o parte din acestea) este inadmisibil“.

Ana Vasile ar fi început mai nou să se răzbune pe cei ce consideră ea că au declarat sau au făcut ceva împotriva (voinţei) ei, Anatol Vasilievici exemplificând în acest sens: „Am ajuns să fim băgaţi prin comisiile de disciplină fără să facem nimic, doar pentru a fi intimidaţi şi daţi afară. Mai grav, am ajuns să fim puşi în situaţia să ne dăm demisia sau să ni se desfacă contractul de muncă doar pentru că nu suntem de acord cu harababura care zace în centrele din judeţ. Nu a ajuns faptul că trebuit să suportăm dintotdeauna umilinţele şi abuzurile unor aghiotanţi ai dumneaei? Acum când mizeriile au fost scoase de sub preş, trebuie să suportăm în continuare. Oare cine ar trebui să se sesizeze ca această molimă să se oprească?“

Este amintit şi cazul lui Florin Ştefu, fost şef al unui de centru de plasament de tip familial aparţinând de DGASPC Caraş-Severin, acuzat de comportament violent faţă de copiii instituţionalizaţi. „Ce s-a întâmplat cu dl. Ştefu, fost şef de centru, care, în urma demisiei (inevitabile, de altfel), a scăpat basma curată? Oare nu era necesar (dacă nu obligatoriu) ca DGASPC să sesizeze organele de cercetare competente?“, întreabă public Anatol Vasilievici.

O invităm pe Ana Vasile să răspundă, tot public, la aceste întrebări şi să demonteze acuzaţiile aduse în scrisoarea deschisă adresată ziarului Express de Banat. Suntem convinşi că doamna director este curată ca lacrima şi că nimic din ce s-a scris mai sus despre dânsa ori despre instituţia pe care o conduce de atâta amar de ani nu este adevărat!

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/