SCANDALOS. Investiție blocată la Moldova Nouă. Discuții incendiare, dar locuitorii rămân fără ștrand!

timisoara capitala 2023

Proiectul de amenajare a unui ștrand în oraș este blocat, după ce aleșii locali au generat un amplu scandal în plen pe tema locației. Asta, deși la vot s-a supus efectuarea unui studiu!

Declarativ, toți membrii Consiliului Local din Moldova Nouă s-au declarat de acord cu o investiție în amenajarea unei zone frumoase la care locuitorii să poată apela în sezonul estival, dar atunci când s-a trecut la vot proiectul de hotărâre a fost respins. Declarațiile din cadrul ședinței au fost usturătoare! Cel puțin din partea fostului viceprimar, Ghiță Sporea, care acum este în tabăra PNL. Alesul s-a supărat crunt pe locația adusă în discuție, deși aceasta n-a fost cuprinsă în vreun document oficial. Prin urmare, de aici a plecat cearta, care a prelungit ședința și a lăsat locuitorii fără investiție. Cel puțin pentru moment!

Proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a cuprins, de fapt, contractarea unor servicii de proiectare, astfel încât o firmă specializată să vină să vadă la fața locului care este situația, care ar fi locul ideal pentru construirea unui ștrand, dar și să realizeze efectiv un proiect care să fie expus apoi din nou aleșilor locali. Cum pentru zona Iagoderie administrația locală planifică lotizarea în vederea construirii de case pentru tineri, o altă locație vehiculată pentru ștrand ar fi centrul orașului, în locul fostului Teatru de Vară, în prezent o ruină penibilă care ar putea fi reabilitată doar cu sume exorbitante. Până aici, nimic ieșit din comun! Alesul Ghiță Sporea s-a declarat împotriva locației și a început cu șirul de acuzații la adresa executivului.

„Nu suntem împotriva unui ștrand, dar după normele Uniunii Europene trebuie să avem 26 de mp de spațiu verde per cap de locuitor. Acum, băgăm ștrandul în centrul orașului!? Teatrul de Vară se poate reabilita, avem Casa de Cultură în care se face un singur spectacol pe an … Nu sunteți în stare să faceți nimic! Locația nu e bună, trebuie reabilitat Teatrul de Vară!”, a afirmat revoltat Sporea.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157664510318644″]

Au votat cu carnetul de partid!
În replică, edilul-șef i-a sugerat să lase acasă carnetul de partid și să gândească în folosul comunității pentru că proiectul de hotărâre vizează contractarea unor servicii și nu stabilește locația. „Nu vreau polemică, vreau să amintesc doar că noi, dacă vrem ștrand, nu facem betoane. Acolo va fi și zonă verde. Vă doare atât de mult lupta politică, încât nu analizați situația. Vă doare că faleza arată cum arată acum. Nu gândiți ca cetățean, ci ca politician. Cu cât vă împotriviți mai mult, cu atât lumea își dă seama că sunteți mici”, a afirmat Lupu. La rândul său, Sporea a continuat cu replicile. „Aveți trei mandate, nu ați făcut nimic!”. Dezgustul fostului viceprimar l-a supărat pe primar, care i-a amintit câteva dintre proiectele realizate sub conducerea sa.

YouTube video

 

„Am preluat orașul cu trei ore de apă pe zi. Am adus apă, am preluat orașul cu școli încălzite cu radiatoare … Le-am făcut încălzire centralizată. Școlile cu cuie în geamuri au acum termopan și izolație termică. Am reușit să facem un spital competitiv. Am făcut iluminatul public, după ce mergeați cu lanterna prin oraș. În piață nu puteai merge, iar în acest mandat am făcut un oraș care să arate frumos. Pe faleză Dunării? Gunoaie, iar acum am făcut una dintre cele mai frumoase faleze. Am înființat ansamblul, echipa de fotbal era desființată când am preluat mandatul … Ați distrus stadionul pe care noi ne chinuim să îl facem. Câte proiecte avem?! Centrul de Informare, Policlinica, spitalul … Vă fac listă și vi le pun la dispoziție”, a spus primarul, revoltat de nonșalanța afișată de fostul său coleg de cabinet.

Una peste alta, schimbul de replici a mai continuat puțin, după care s-a trecut la vot, dar proiectul de hotărâre a fost respins. Prin urmare, serviciile de proiectare mai sunt amânate cu cel puțin 30 de zile, până la o nouă dezbatere. Deocamdată, aleșii care au respins propunerea nu au oferit o altă soluție pentru locație. Doar s-au opus proiectării!

Ce dorește primăria?
Reprezentanții administrației publice locale spun că pentru ștrand pregătesc un proiect deosebit. Mai exact, își doresc ca imobilul nou construit să fie acoperit cu sticlă detașabilă, astfel încât pe timp de iarnă să poată fi folosit de elevi la orele de sport, dar și de locuitori. În plus, nelipsite vor fi spațiile verzi, dar și un centru SPA. Proiectarea ar fi venit în sprijinul realizării unui plan pe hârtie, care ulterior poate sta la baza atragerii de fonduri.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157666665850742″]

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Nu este nimeni absurd să susțină că o astfel de investiție se poate face exclusiv din fondurile bugetului local, dar, potrivit primarului Matei Lupu, surse de finanțare europene există pe cooperarea transfrontalieră. Mai mult decât atât, deja s-au purtat discuții cu vecinii sârbi pe această temă. „Au o gândire comunistă … Ce să le fac?! Vor să băgăm miliarde în reabilitarea unei ruine în loc să încercăm să amenajăm un ștrand … ”, a concluzionat edilul-șef.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

untitled design set 970x90 px