SCANDALOS. DNA bate la ușa parcurilor naționale din Caraș-Severin!

Reguli nou inventate, periclitări în adoptarea planurilor de management și „mutilări” în masă ale zonelor protejate! Acestea sunt pe scurt acuzele pe care ONG-urile de mediu din Caraș-Severin le aduc celor care gestionează parcurile naționale.  

Județul are ghinionul ca mare parte din suprafața sa să fie protejată de lege. Acest lucru a generat mai multe scandaluri de-a lungul vremii în care au fost implicate fie autorități, fie oameni de afaceri. Cu toții au dorit să construiască, nu să taie! Cum legea nu a permis acest lucru însă, s-a ajuns la ample dezbateri publice și chiar la instanță. Dacă investițiile au fost interzise, acum reprezentanții ONG-urilor privesc cu uimire de pe marginea terenului cum printr-un amplu plan elaborat chiar la nivel național sunt permise tot mai mult defrișările masive și tăierile de masă lemnoasă din „inima” parcurilor naționale.

Oamenii explică faptul că problema este una națională și pleacă de la influența unor oameni din RNP, care au făcut ca legea ariilor protejate să permită exploatarea silvică. În plus, România nu are nici până la acest moment o agenție guvernamentală care să administreze ariile protejate ca în toate țările civilizate, nu sunt alocați bani de la bugetul de stat, nu le sunt acordate compensații financiare oamenilor care au proprietăți în arii protejate și există libertate deplină la exploatare peste tot în pădurile valoroase.

Exemplele pot continua în opinia iubitorilor de mediu, care sunt pregătiți să ajungă la organele statului cu plângerile lor, mai ales că planurile de management, care trebuiau aprobate acum 8 ani, intenționat au fost întârziate pentru a perpetua incertitudinea pe plan juridic.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte incendiare!

banner 1000 x 100 hd

Comments

  1. alexandru nemoianu says:

    Slava Domnului ca mare parte din padurile Banatului de munte sunt parcuri nationale! Slava Domnului! In aceste conditii piratii aurului verde nu isi pot face de cap.Frumusetea Banatului de munte trebuie pastrata!

  2. sandu says:

    A recunoscut seful Tudorescu Sorinel ca primeste banii daca da avizul! Sa vina si aici DNA-ul!