Firmele abonate la banul public cheltuiau în voie aproape tot bugetul, ignorând până şi prevederile legale minimale privind achiziţiile! S-au plătit comisioane grele în timp ce oamenii și-au riscat viețile pe drumurile care au de o parte și de alta cruce după cruce!
Raportul Curţii de Conturi în care sunt prezentate abaterile găsite la Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Judeţului Caraş-Severin cuprinde 33 de puncte, dintre care unele pot fi remediate fără probleme, însă altele constituie prejudiciu, au declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, directorul executiv al DADPP Caraş-Severin, Corina Pascotă, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, doctorul Romeo Dumitrescu.
Haos total
„Unele dintre neregulile găsite de Curtea de Conturi reprezintă abateri grave, săvârşite în timpul vechii conduceri, dar pe care noi trebuie să le îndreptăm. Prejudiciul este de peste patru milioane de lei. Sunt aici de foarte puţin timp, dar am găsit un haos total. Parte din actele vechi sunt aproape imposibil de pus la dispoziţia Curţii de Conturi, la termenele solicitate, deoarece Direcţia nu are o arhivă bine pusă la punct. Dobândind o organigramă veche, nu există un departament juridic. Curtea de Conturi impune ca în termen de 30 de zile de la data la care a fost comunicată decizia, DADPP să facă demersurile pentru recuperarea prejudiciilor constatate, ceea ce înseamnă vineri, 3 iunie. Dacă nu facem acest lucru până vineri, respectiv acţiunile şi dispoziţiile pentru recuperarea acestor sume, mi se vor imputa mie. Aşa este legea! De aceea am solicitat ajutorul CJ, pentru a ne pune la dispoziţie jurişti, să putem rezolva problema”, a declarat directorul executiv al DADPP Caraş-Severin.
Au votat împotriva intereselor județului!
În prezent, la nivelul Direcţiei juridice din aparatul de specialitate al CJ Caraş-Severin sunt angajaţi patru consilieri juridici, din totalul de şapte. Trei dintre ei, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt însă desemnaţi în constituirea unor birouri electorale de circumscripţie, ca preşedinţi sau locţiitori ai acestora. Astfel, începând cu data de 11 aprilie, Direcţia juridică din CJ funcţionează cu trei consilieri juridici, dintre care un debutant, în condiţiile în care numai la instanţele judecătoreşti se află pe rol un număr de aproximativ 800 de dosare. În plus, consilierii judeţeni din Caraş-Severin au respins marţi, în şedinţă ordinară, proiectul de hotărâre privind achiziţionarea de servicii juridice de către Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, în litigiile ce vizează măsurile dispuse de Camera de Conturi a judeţului Caraş-Severin.
„Doamna Pascotă trebuie să pună la punct lucrurile care au derapat până acum de la normalitate. Pentru aceasta, a apelat la noi, să ajutăm DADPP, în sensul achiziţionării unor servicii juridice, care să se implice în elucidarea şi rezolvarea unei situaţii complicate, fapt pentru care am iniţiat un proiect de hotărâre, cu care, însă, consilierii judeţeni nu au fost de acord. Nu sunt deloc de acord cu ceea ce s-a întâmplat la Direcţia de Patrimoniu. Tergiversarea în această sferă nu este corectă faţă de noi toţi, întrucât este vorba de banul public. Aceştia sunt bani care s-au scurs într-un mod ce trebuie stabilit de instanţă. Au fost neglijenţe care au condus la derapaje bănuite ca realizate voit într-o anumită direcţie”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Traian Dumitrescu.
Neoamenii din Consiliul Județean
Cei doi au subliniat şi grave încălcări ale disciplinei fiscale şi un dispreţ excesiv faţă de cheltuirea banului public. Dumitrescu a răbufnit și la adresa colegilor de plen, a consilierilor județeni, care au împiedicat angajarea unui avocat care să încerce să recupereze banii sifonați de la bugetul județului.
„Colegii care patru ani clamau ilegalitatea așteptau din partea mea mai degrabă dictoane și poezii decât să voteze o situație ca ea să intre în legalitate. Avem nevoie de un grup de juriști neutru care să deblocheze această direcție. Îi acuz direct pe cei care nu au votat și care nu au nicio legătură cu românismul. Păi ne-am văitat că sunt oameni care fac ce vor în județul acesta, avem drumuri rupte, avem investiții făcute de județul acesta – cu domnii Frunzăverde și Ghiorghioni! Extraordinar! – și care au fost lăsate în paragină de către niște oameni care nu cunosc ce înseamnă omenie, român! Păi dumneavoastră vreți, colegii care nu votați, să vă înscrieți alături de aceștia, de neoameni! De ce ați făcut aceasta veți răspunde! Eu nu forțez pe nimeni să vină aicea numai de dragul de a veni”, a spus tranşant doctorul Dumitrescu.
Sindrom discordant
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin s-a plâns şi de atitudinea duplicitară a unor consilieri judeţeni, făcând referire în special la cei din grupul PSD: „Nu veniți, dragii mei, patru ani de zile să ne spuneți că nu este bun cutare sau cutare drum și acuma, când e vorba să intrăm în ceea ce ați cerut patru ani, nu doriți. Asta înseamnă că se întâmplă ceva în aceste creiere! Aceste inversiuni permanente pentru un medic fac parte din sindromul disociativ. Sau discordant. Una vorbești într-o parte și alta execuți. Aici sunt zeci de oameni care au văzut și au făcut ceea ce trebuie, dar sunt și alții care au clamat aceste lucruri și acum nu le-au votat!”, a răbufnit Dumitrescu!
Drum judeţean asfaltat cu 4 miliarde kilometrul
Tot din raportul Curţii de Conturi a reieşit şi faptul că pentru asfaltarea unui drum judeţean, cel dintre Dalboşeţ şi Şopotu Nou, DADPP a plătit 4 miliarde de lei vechi pentru un kilometru, deşi el a fost, în fapt, doar plombat! „Eu am crezut că acest consiliu înţelege că trebuie să ajute DADPP, să pună lumină într-o situaţie catastrofală. Mai mult, unii ne ameninţă că va trebui să plătim, deşi s-a explicat că nu e aşa. Păi e mai bine să plătim sute de miliarde şi să ne cârdăşim cu hoţii, în loc să plătim jurişti care cred că sunt imparţiali? Eu condamn această poziţie şi nu puteţi nega faptul că e o lipsă de reacţie pozitivă, atunci când vrem să facem dreptate acolo unde lucrurile au luat-o razna.
Drumul Dalboșeț – Șopotu Nou, un drum care se reface cu 4 miliarde per kilometru! Să vă mai spunem că este și drum care a fost însușit la plată fără ca el să fie executat?! Dar plătit!” a încheiat Dumitrescu.
Practic, Corina Pascotă și Romeo Dumitrescu au confirmat ceea ce se vorbește de ani de zile și se vede cu ochiul liber. Că drumurile județului sunt catastrofale, că oamenii mor cu zile pe ele, că își distrug mașinile și sănătatea. În tot acest timp, baștanii care s-au perindat pe la DADPP și Consiliul Județean și patronii firmelor de casă umblă în limuzine de zeci și sute de mii de euro, își ridică vile până la cer și adună milioane de euro în conturi! Din banii publici sifonați și din șpăgile aferente!
Un biciclist a murit, vineri, pe drumul național 6. A fost accidentat de un microbuz ce mergea spre Timișoara. Accidentul a avut loc în Recaș. Microbuzul, condus de un...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281