Primarul Lozici habar nu are de tabla împărţirii

O situaţie care oriunde în altă comună din Caraş-Severin ar fi una fericită, la Cornereva a dat naştere unui imens scandal. Localnicii sunt atât de harnici încât au mai multe animale decât pot paşte pe păşunile comunei. Primarul şi consilierii locali au concesionat păşunea doar unora dintre crescătorii de animale, ceilalţi rămânând cu ochii în soare şi cu vitele în grajd.

 

Aproximativ 60 de crescători de animale s-au adunat ieri în faţa căminului cultural din Cornereva pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modul în care au fost împărţite păşunile comunei. Lucrurile nu ar fi fost deloc complicate dacă tabla împărţirii ar fi reprezentat un prim criteriu de care să se ţină cont atunci când, prin hotărâre de Consiliu Local, întreaga suprafaţa de păşune a fost concesionată unei asociaţii a crescătorilor de animale.

Problema este că în asociaţia respectivă, condusă de viceprimarul Gheorghe Armaş, se regăsesc doar jumătate dintre locuitorii comunei care cresc animale. Cealaltă jumătate nu are decât să-şi ţină vitele în grajd. Primarul Lozici susţine că el este acoperit şi că situaţia este tensionată deoarece sunt prea multe animale în comună. “Păşunea a fost concesionată în totalitate asociaţiei Belareca. Altă rezervă de păşune nu există. Problema este că noi avem o suprafaţă mică de păşune şi în comună avem un număr foarte mare de animale. Păşunea nu poate fi închiriată pe persoană fizică, ci numai asociaţiilor”, a explicat Lozici. Şi nu a minţit cu nimic, numai că a uitat să spună unele lucruri, de fapt, de unde pleacă tot acest circ.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

În momentul în care Asociaţiei Belareca i-a fost concesionată întreaga păşune, primarul şi consolierii locali ştiau foarte bine că toţi crescătorii de animale care nu fac parte din asociaţie nu au unde să-şi mai pască animalele. La fel de bine ştiau şi cum se vor împărţi banii de la APIA, în funcţie de suprafaţa de păsune. Cu alte cuvinte, unii au luat tot şi alţii nimic. Însemnaţi să se înscrie şi ei în Asociaţia Belareca, protestatarii au spus că acest lucru nu le-ar aduce niciun avantaj, că oricum nimeni nu a văzut vreun leu din subvenţiile APIA. “Banii sunt în cont. Sunt consumaţi oarece bani, dar restul sunt ân cont”, i-a liniştit edilul-şef.

Cât despre rezolvarea problemei, Lozici o lasă în seama prefectului. El i-a invitat pe oamenii nemulţumiţi să-l însoţească la Prefectura Caraş-Severin, în speranţa că Ioan Sabo va găsi soluţia. Anularea hotărârii de Consiliu Local prin care toată păşunea a fost concesionată asociaţiei în care se regăsesc doar jumătate din crescătorii de animale nu-I sună deloc bine.

banner maxagro