Comuna Lăpușnicu Mare este lovită de un nou scandal la început de an. De această dată nu este vorba despre tensiuni între vechea administrație social-democrată și actuala conducere liberală, ci despre orgolii… muzicale, „cântate”, într-o oarecare măsură, tot pe note politice.
În mediul online circulă un mesaj conform căruia Mihaela Drăgilă, primarul PNL din Lăpușnicu Mare, vrea să distrugă tradiția și cultura comunei, care face cinste unui județ întreg, prin desființarea Fanfarei. Formațiunea, înființată în urmă cu 108 ani, a reprezentat cu cinste comuna, de-a lungul timpului, la tot felul de evenimente locale, județene și naționale, însă, la fel ca-n viață, lucrurile frumoase durează puțin…
În vara lui 2017, conducerea Primăriei a fost preluată de Mihaela Drăgilă, schimbându-și astfel culoarea politică din roșu, în galben. Cromatica, pare-se, n-a fost una pe placul liderului Fanfarei, social-democratul Ilie Mihăilescu. Și asta pentru că, de un an și jumătate, mândria comunei, Fanfara din Lăpușnicu Mare, n-a mai fost prezentă la niciun eveniment important din localitate.
„Ultima oară când au cântat pentru comună a fost în campania electorală din 2016. De 50-60 de ani se cântă la Înviere, anul trecut au refuzat să cânte la Înviere. La deschiderea de la Rugă nu au venit. Cireașa de pe tort a fost Centenarul. I-am invitat, prin liderul lor, domnul Mihăilescu, să cânte satului de 1 Decembrie, când am comemorat eroii căzuți în războaie și din nou n-au venit, motivând că unii taie porcul, alții, că n-au avut timp să se pregătească, deși i-am anunțat cu o săptămână înainte. Și la urma urmei, nici nu trebuia să fie invitați, doar ei știu când sunt astfel de evenimente importante pentru comună, că doar, până la venirea mea la Primărie, mereu participau”, spune primarul Mihaela Drăgilă pentru Express de Banat.
Refuzul de a cânta pentru comunitate este unul inacceptabil, având în vedere că, spune edilul-șef din Lăpușnicu Mare, administrația locală a plătit, tot din banii comunei, orice deplasare a Fanfarei în afara localității, la diverse evenimente și a oferit sprijin acesteia de câte ori i s-a cerut. Vara trecută, Fanfara a fost prezentă la București, pe cheltuiala Primăriei, care a alocat 4.000 de lei pentru participarea la evenimentul respectiv.
Ideea desființării Fanfarei, vehiculată pe internet, dar total falsă, a venit după ce Primăria a decis să ceară, printr-o adresă scrisă, restituirea instrumentelor în baza unui inventar. Nu pentru a pune capăt unei istorii de peste un veac, ci pentru a reorganiza Fanfara cu un alt lider, cu care să poată colabora și cu noi membri, aleși din rândurile tinerilor care își doresc să învețe să cânte. Noul lider ar urma să fie dirijorul corului bisericii ortodoxe din Lăpușnicu Mare.
„Problema nu sunt fanfariștii, ci dirijorul, liderul Fanfarei. Acest domn Mihăilescu nu a făcut altceva decât să dezbine oamenii de acolo, să îi împuțineze, la fel cum a făcut și cu instrumentele”, subliniază Mihaela Drăgilă, care susține că, pe vremuri, Fanfara avea circa 50 de instrumente. „Acum mai au vreo 10, din care susțin că doar 3 sunt ale Fanfarei, restul sunt proprietate privată. Au primit și costume populare de la Consiliul Local să se prezinte onorabil pe unde s-au dus, dar mi-a spus domnul Mihăilescu că nici pe alea nu le va restitui. Spune că diferența de instrumente ar fi undeva într-o încăpere a Căminului Cultural, rupte și aruncate. Dar nu sunt casate, ei nu au făcut un proces verbal de casare pentru instrumentele acelea”, mai spune primarul comunei. Există și o poveste mai veche potrivit căreia domnul Mihăilescu ar fi dat acele instrumente la reparat și nu le-a mai adus înapoi… Ba mai mult, se pare că o bună parte a membrilor Fanfarei au decis să plece din cauza împărțirii inechitabile a banilor câștigați la diverse evenimente.
În cazul în care Ilie Mihăilescu, cel care este și consilier local PSD, nu va restitui Primăriei instrumentele conform inventarului, Mihaela Drăgilă spune că este dispusă să le ceară prin instanță.