Scade ROBOR, scad și ratele la credite!

ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut puternic, astăzi, la 2,61%, de la 3,24%, după ce Banca Naţională a României a redus dobânzile pentru a atenua impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, printre altele, reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. „Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă”, arăta BNR în comunicatul ce anunţa deciziile.

Totodată, ROBOR la 6 luni a fost de asemenea cotat luni mult mai jos faţă de cotaţia de vineri, la 2,70%, de la 3,31%.

Ratele ROBOR au crescut semnificativ, în salturi, în ultima săptămână, pe fondul accentuării turbulenţelor din pieţele financiare internaţionale, urcând în cazul ROBOR la 3 luni la 3,24% în data de joi, 19 martie, de la 2,86% în data de joi, 12 martie. Dobânda ROBOR este de aşteptat să coboare în continuare în perioada următoare, după reducerea dobânzii de referinţă.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.