FOTO/VIDEO: De la vis la realitate

În ciuda zvonurilor potrivit cărora satul lacustru va rămâne doar la stadiul de plan, după anumite probleme financiare, proiectul se îndreaptă cu pași siguri spre realizare. Pilonii de susținere au fost montați, iar într-o hală din alt județ prind viață și căsuțele lacustre.

Satul lacustru de lângă Berzasca a întâmpinat nenumărate probleme din cauza imposibilității beneficiarului de a cofinanța mai departe lucrarea. Soluții, însă, s-au găsit, iar visul unor locuințe pe Dunăre începe să prindă contur: „Controversatul sat lacustru suferă și el, ca și celelalte proiecte, de posibilitățile de cofinanțare ale beneficiarului. S-a reușit să se aducă într-un anumit stadiu de realizare, respectiv plantarea stâlpilor în apă și construcțiile efective care sunt realizate în hală undeva în Hunedoara, însă proiectul a avut o oarecare întârziere dat fiind faptul că s-a schimbat acționariatul beneficiarilor proiectelor”, precizează  Petru Furdui, primarul comunei Berzasca.

 

În momentul în care proiectul a obținut finanțare, finanțatorii au pus ca o condiție să se semneze o declarație pe propria răspundere din partea beneficiarilor drept garanție că vor asigura cofinanțarea: „Acest lucru s-a făcut la vremea respectivă. Solicitanții s-au bazat pe niște discuții și un parteneriat realizat cu băncile care promiteau că vor asigura cofinanțarea proiectelor, garanție fiind însuși contractul de finanțare și ipotecile care se puneau pe investițiile viitoare”, explică primarul comunei Berzasca.

 

Criza economică a afectat sistemul de finanțare al băncilor ceea ce a dus la anularea creditului bancar pentru proiectul lacustrelor. „În 2008 aceasta a fost strategia bancară, dar au venit anii 2009, 2010 când se schimbă politica bancară și băncile nu mai finanțează firmele noi înființate și tinerii fără experiență”, explică Petru Furdui. Soluția pentru finalizarea visului lacustru a fost găsită printre potențialii finanțatori. „Tocmai din aceste motive s-au schimbat planurile și au fost cooptați oameni care au puterea financiară să ducă mai departe aceste proiecte pentru că e păcat să nu se finalizeze. Noii beneficiari au reușit să declanșeze construcția caselor și să meargă mai departe cu proiectul, deci acesta nu este abandonat.”, mai adaugă primarul din Berzasca.