Satul almăjan – o poveste mai veche decât istoria

Simpozionul „Craina Bănățeană ‒ 2019, Anul Omagial al Satului Românesc”, desfășurat la Petnic a avut și anul acesta succes. Iosif Ciocloda a oferit un recital de excepție la cei 82 de ani ai săi.

Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), Fundația Culturală „Craina Bănățeană”, Consiliul Local și Primăria Iablanița, care au reușit să reunească oameni de cultură din zonă și nu numai pentru a lua parte la acest eveniment deosebit de important pentru ținutul Crainei, ajuns în acest an la ediția cu numărul 27. Manifestarea culturală, menită să promoveze și să conserve ținutul Crainei Bănățene și valorile spirituale ale acestui minunat spațiu, s-a bucurat de o prezență numeroasă și de calitate în privința comunicărilor prezentate.

Simpozionul a atras atenția prin subiectele importante dezbătute, precum poarta Almăjului în viața comunității, subiect dezbătut de Victor Terteleacă, președintele Fundației „Poarta Almăjului”, apoi prof. dr. Gabriela Bica din Teregova a vorbit despre locul unde se odihnesc secole de istorie – Muzeul etno-istoric din Teregova, profesorul Constantin Brătescu din Caransebeș a atras atenția despre elitele din satele cărășene la cumpăna dintre 1918-1919, dr. Dacian Rancu, manager Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a expus un comunicat despre rolul muzeelor în cunoașterea, valorificarea și conservarea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor populare. La acțiune au mai fost prezenți cu comunicări deosebit de bine argumentate prof. Dănilă Sitaru, prof. Pavel Panduru, prof. Gheorghe Rancu, prof. Avram Boța, jud. Mihail Rădulescu, Caransebeș care a vorbit despre Iosif Ciocloda, sensibil doinitor al Crainei Bănățene, drept pentru care artistul s-a urcat pe scenă la cei 82 de ani oferind un microrecital de doine și cântece de joc.

Momente artistice au fost oferite și de Iosif Pușchiță, rapsod din Petnic. prof. univ. dr. Dumitru Jompan și înv. Aurelia Jompan, au vorbit despre Marga ‒ „Cromatica și ornamentica cepselor din Marga” prof. Anastasia Rădulescu, Caransebeș ‒ Nigeia/ruga la Megica (Mehadica), Carmen Neumann, muzeograf Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș ‒ „Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor – «Masa ursitoarelor»“, prof. Florina Fara ‒ „Elemente de interior țărănesc din Valea Timișului”, prof. dr. Constantin Cilibia, Băile Herculane ‒ „Satul românesc de-a lungul timpului”, prof. Dan Obersterescu, Reșița ‒ „Aspecte din viața satelor almăjene în perioada interbelică”, pr. Paroh Ștefan Bubă, Petnic ‒ „Locul și rolul preoților și Bisericii în comunitățile sătești”, Angelica Herac, referent de specialitate, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin ‒ „Promovarea și conservarea tradițiilor populare”, prof. Aurelia Erimescu ‒ „Satul bănățean în operele scriitorilor bănățeni”, prof. Ana Aurelia Căprioru Erimescu ‒ „Portul popular femeiesc din Craina Bănățeană, Lăpușnicel”, prof. Petru Panduru, Lăpușnicel ‒ „Simbolistica costumul popular bărbătesc din Craina Bănățeană, Petnic” și moment artistic. La finalul activității culturale participanții au aplaudat-o pe Zorina Țunea, solistă acompaniată de Iancu Scorobotan la acordeon.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/