Cea mai bună răchie și tradițiile culinare se mută la Bozovici

Iubitorii de tradiții și artă culinară sunt așteptați vineri la Festivalul Răchiei, ediția a XIX-a. Renumit pentru diversitatea bucatelor din Banatul de Munte și a băuturilor din fructe, evenimentul, organizat în ultimii ani în Băile Herculane, se mută la Bozovici. Peste 30 de producători se vor întrece în măiestria bucatelor și a băuturilor tradiționale.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bozovici, al Casei de Cultură a Studenților Reșița, Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Liceului de Artă „Sabin Păuța” Reșița și Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin.

Și-au anunțat prezența 30 de producători agricoli și meșteri populari. Va fi organizat un spectacol folcloric extraordinar, iar în acest an festivalul va avea un caracter itinerant. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin au hotărât acest lucru pentru că se dorește și o promovare agro-turistică a subzonelor Banatului de Munte. Bogăția și varietatea acestora trebuie puse în valoare prin toate mijloacele posibile, gastronomia în înțelesul titulaturii festivalului fiind un domeniu de excelență al județului Caraș-Severin.

Deschiderea manifestării va avea loc vineri, 4 octombrie, la ora 9.30, cu jurizarea produselor expuse, după care va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Semenicul”, Fanfara din Bănia, o suită de orchestră din Banat susținută de „Virtuozii Semenicului”, suită mixtă de dansuri din Banatul de Munte, coregrafia Simion Dragalina și un program de muzică populară susținut de soliști din Banatul de Munte.