Sărbătoare în toată regula în comuna Ocna de Fier. Locuitorii au demonstrat că vor să păstreze tradiția de Fășanc, chiar dacă pe-alocuri evenimentul a fost presărat cu urări cât se poate de… actuale.
Comuna Ocna de Fier a îmbrăcat haine de sărbătoare. Dar nu orice fel de sărbătoare, ci una care marchează intrarea în Postul Paștelui și, totodată, alungarea spiritelor rele. Fășancul a început în Căminul Cultural, acolo unde pe o masă zăcea Nichita, „mortul”, simbolul tuturor relelor care vor fi lăsate în urmă printr-o procesiune specifică. „Parastasul” a fost pregătit ca la carte: cu busuioc, bani pentru trecerea pe lumea cealaltă, cruce și preoți. După o scurtă cuvântare, Nichita a fost luat pe sus și plimbat pe străzile comunei. Alaiul de mascați a făcut câte un popas la casa fiecărui om mai important din localitate. Nu au fost omiși primarul, viceprimarul, clădirea Primăriei sau barul. Din fiecare locație, fășancii au cerut câte ceva de băut pentru petrecerea care avea să urmeze.
Aproximativ 30 de localnici s-au încumetat să se mascheze și să alunge spiritele rele, în timp ce alții au ales doar să însoțească alaiul sau să privească de după geamul casei.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678896246541″]
Cuvântările celor doi preoți care au condus procesiunea au fost inspirate din întâmplările locului și au fost pline de satiră și ironie, fiind susținute vocal, de fiecare dată, de alaiul de fășanci. Glumele au stârnit hohote de râs, semn că nimeni nu a fost deranjat de cele strigate în plină stradă.
Este pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani când Nichita a fost purtat de alaiul de mascați pe străzile comunei. De obicei, întreaga sărbătoare se desfășura în Căminul Cultural. Acolo a continuat și de această dată sărbătoarea, după ce s-a încheiat procesiunea. Tonul a fost dat de o horă la care au avut voie să ia parte doar fășancii, după care petrecerea a continuat până la ore târzii pe muzica Geaninei Cioclei și a formației conduse de Ionel Șoavă.