Satele din România au nevoie de un sector non-agricol dezvoltat! „Strategiile naționale trebuie să prevadă acest lucru”

România rurală nu înseamnă doar agricultură. Europarlamentarul Vlad Botoș vrea dezvoltarea sectorului non-agricol. Useristul spune că activitățile economice meșteșugărești, turistice și serviciile viitoare vor reduce inegalitățile dintre sat și oraș prin ridicarea gradului de venituri pentru cetățenii din mediul rural.

Agricultura a primit între 2014-2020 suma de 8,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care statul a adăugat contribuția de 1,3 miliarde. Europarlamentarul Vlad Botoș spune că activitățile meșteșugărești, turistice și serviciile au primit doar 3% din suma totală, adică 270 de milioane de euro. Pe exercițiul 2021-2027, România va primi aproape 20 de miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală.

Useristul, de origine din Arad, dar cu cabinete europarlamentare deschise în Arad, Timișoara, Alba-Iulia și Deva, crede că zona rurală din România are nevoie de dezvoltarea activităților non-agricole pentru crearea de capital. Botoș a declarat că proiectele viitoare trebuie să urmărească eficientizarea activităților agricole, dar strategiile naționale vor trebui să ia în considerare dezvoltarea celorlalte activități economice desfășurate în rural. „În momentul de față România rurală este îmbătrânită și fără soluții, mediul privat este slab reprezentat, iar veniturile la bugetele locale aduse în urma activității mediului privat sunt foarte mici. Consider că România rurală nu reprezintă doar agricultură, așadar și dezvoltarea altor activități ar putea duce la creșterea locurilor de muncă și la creșterea veniturilor în rândul populației precum și la reducerea diferențelor dintre mediul rural și cel urban. Pentru programul următor 2021-2027 România va beneficia din nou de sume consistente pentru agricultură și dezvoltare rurală: plăți directe 13 miliarde și dezvoltare rurală 6,8 miliarde, iar perspectiva unei majorări se arată la orizont. În acest context consider că România rurală are nevoie pe de o parte de proiecte: care să crească eficiența activităților agricole, iar pe de altă parte de un buget mai mare pentru activitățile de procesare și non-agricole, iar strategiile naționale trebuie să prevadă acest lucru”, a declarat europarlamentarul.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/