Șase obiective turistice de neratat în Oravița

Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”

O bijuterie a Banatului in stil baroc este Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”. Cladirea a fost ridicata in anul 1816, dupa modelul unui teatru celebru in acele vremuri din Viena, Burgtheater.(azi nu mai exista) Primul spectacol s-a jucat pe aceasta scena la 5 octombrie 1817, asistand la aceasta reprezentatie insusi Imparatul Francisc I al Austriei si Imparateasa Carolina Augusta.

Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Teatrul Vechi Mihai Eminescu. Sursa foto: festivaluri-romanesti.ro

In anii sai de glorie aceast institutie era recunoscuta in Europa, aici jucand trupe de teatri si muzica cunoascute pe continent. De altfel, poetul Mihai Eminescu a fost pe aceasta scena, ca sufleor, cu trupa Mihail Pascaly, in anul 1868. Si marele compozitor George Enescu a tinut aici un concert, la 5 noiembrie 1931.

Calea ferata Oravita-Anina

Daca ajungeti in Caras-Severin faceti o plimbare cu trenul. Aici a fost construita, la 15 decembrie 1863, prima cale ferata montana si una dintre cele mai spectaculoase. Oravita-Anina a fost construita in timpul Imperiului Austriac si a primit numele de ”Semmeringul banatean”. Asta deoarece peisajele banatene seamana izbitor cu cele din Semmering din Austria.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Calea ferata Oravita-Anina. Sursa foto: pressalert.ro Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Oravita-Anina. Sursa foto: oravita-anina.eu

Trenul este compus dintr-o locomotiva si doua vagoane si circula cu o viteza de  17 kilometri pe ora, potrivit site-ului oficial. Incalzirea se face cu aburi si veti parcurge distanta dintre cele doua orase in 2 ore.

Farmacia-muzeu Knoblauch

Conform insemnarilor prof.dr. Ionel Bota, se arata pe site-ul oficial al orasului, prima farmacie montanistica a fost infiintata in anul 1763 si era condusa de spiterul Winter. Din anul 1790 va trece in posesia lui Johannes Lederer, unde va lucra alaturi de familia Knoblauch. Dupa moartea acestuia, in anul 1820 farmacia va deveni proprietatea farmacistilor Knoblauch.

Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Farmacia Knoblauch. Sursa foto: oravita.ro Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Casa de marcat a farmaciei. Sursa foto: oravita.ro

In prezent, cladirea gazduieste Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice, unde puteti vedea instrumente medicale, potiuni farmaceutice si carti de specialitate din perioada 1682-1950.

Gara Oravita

In orasul banatean exista prima gara din tara noastra, inaugurata in anul 1847. Lucrarile de constructie pentru au avut loc odata cu cele pentru prima cale ferata din Romania, Oravita-Anina. Inainte cu 16 ani, in lume era terminata calea ferata Liverpool-Manchester-1830. In acele vremuri, gara era o premiera nationala, fiind dotata si cu un lift care facea accesul spre peron. In acest loc au poposit mari personalitati ale istoriei, trupa de Teatru Pascaly si Mihai Eminescu, care era sufleor, Carol I si Imparateasa Elisabeta a Austriei-Sissi.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Gara Oravita. Sursa foto: oravita-anina.eu

Lacul Mare

Lacul Mare este primul baraj de greutate din Romania. Acesta a fost construit, in Valea Oravita, intre 1727-1733, pentru spalarea minereurilor de fier, cupru, aur si argint de catre austrieci. Lucrarile hidrotehnice au fost facute pe paraul Oravita, iar pentru retinerea apei  necesare pentru exploatarile miniere si alimentarea zonei au fost date in exploatare Lacum Mare si Lacul Mic.

Oravita. Orasul banatean al premierelor romanesti. Obiective turistice: Lacul Mare. Sursa foto: oravita.ro

 

 

Pr. Stanciu Petru Tită

 

Sursa www.ideipentruvacanță.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/