Serviciul Agricol al Primăriei Municipiului Caransebeș este un compartiment bine organizat de la care se pot afla multe informații despre suprafața agricolă a municipiului, gospodării, numărul de animale de curte și multe altele. În opinia delegației Uniunii Europene, prezentă pentru o zi la Caransebeș, programul folosit la nivel național, implementat de Consiliul Județean Caraș-Severin și la Primăria Caransebeș, duce la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia și folosința terenurilor agricole.
Delegația formată din reprezentanții primăriilor din zona transfrontalieră a Serbiei a dorit să se informeze despre măsurile pe care Uniunea Europeană le implementează.
„Pentru noi a fost interesant să aflăm ce ne așteaptă și să știm care este nivelul de finanțare din partea Uniunii Europene și cofinanțare din partea noastră, dar și de subvenții agricole de care vom putea beneficia odată cu intrarea în Uniunea Europeană”, a menționat Vladimir Pavlovic, managerul proiectului cu finanțare europeană, având ca titlu „Vizită la instituțiile administrative, membre ale Uniunii Europene”.
Delegația sârbă a fost interesată să afle cât teren arabil deține municipiul Caransebeș, câte gospodării se înregistrează pe raza orașului și cum funcționează programul online de evidență a registrului agricol. Reprezentanții Primăriei Caransebeș au specificat că în 2015 au avut instructajul și încă se introduc datele în baza programului de creștere a eficienței serviciilor publice cu privire la informațiile din domeniul agricol, iar când acesta se va încheia, ajutorul este binevenit mai ales în momentul când cetățenii aplică cererile pentru subvenție la APIA.
„La ora actuală avem toate evidențele oficiale înregistrate pe documente și până în 2020 programul va fi încărcat cu toate informațiile. Atunci vom avea două evidențe, una pe calculator și alta scris, cea online va fi de ajutor atât cetățeanului, cât și angajaților Primăriei, pentru că se va reduce timpul de lucru, dar și costurile”, a menționat Daniel Ștefănuț, șeful Direcției de Administrație Locală.
Vecinii sârbi au fost uimiți să afle că municipiul Caransebeș are înregistrate doar 6.672 de ha de teren agricol. „La noi, care venim din Banatul de pustă, numai o comună are 33.000 de ha de teren arabil. La noi a intrat legea că nu mai poți vinde terenul străinilor, doar poți să-l dai în arendă, în concesiune și asta doar în anumite condiții”, spune Rodica Gruescu de la Primăria Pladiște, care a fost interesată dacă în Caransebeș sunt străini care solicită spre vânzare teren agricol și din ce țări vin.
„Și la noi sunt comune bogate din punctul acesta de vedere, de exemplu comuna Cornereva are o întindere mai mare decât municipiul București, având înregistrate 33 de sate și cătune, dar asta nu înseamnă că tot terenul este bun de lucru în domeniul agriculturii. Vă dau un exemplu: există proprietar la Cornereva care are 120 de ha de teren, pășune și pădure. Străinii care au cumpărat teren agricol în municipiul nostru sunt din Danemarca, Germania, Olanda, iar prețurile la ha la licitație depind de zonă, pot fi de la 1.000 de euro, până la 6.000-7.000 de euro”, precizează Daniel Ștefănuț.