Sârbii, la muncă în județul Timiș. Lucrurile se pun în mișcare printr-un proiect transfrontalier

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Piața din Timiș are nevoie mare de forță de muncă, deoarece afacerile duduie și nu mai are efectiv cine să muncească. În același timp, vecinii din Serbia au probleme destul de mari cu șomajul. Pentru a aduce un echilibru convenabil pentru tot teritoriul Banatului istoric, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș începe o analiză serioasă a situației, alături de omologii plavi.

S-a dat startul celui de-al doilea proiect de cooperare transfrontalieră de mare amploare în acest sens, cu Camera de Comerț din Zrenjanin. „Este vorba de un proiect prin care vom încerca să găsim soluții legate de migrarea forței de muncă din Banat, de organizarea de târguri de forță de muncă, atât în zona noastră, a județului Timiș, cât și în partea sârbească, vorbim de Zrenjanin. Vom face anumite studii prin care vom prezenta soluții și nevoi concrete pe care antreprenorii le au legate de această problemă a lipsei forței de muncă din zonă. Ne bucurăm să fim la numărul 15 cu acest proiect pe zona transfrontalieră. Sunt 15 ani de când avem proiecte pe România-Serbia și al doilea proiect dintr-un întreg șir de evenimente pe care le gândim privind migrația și forța de muncă din zona Banatului”, a precizat Octavian Culda, directorul Departamentului de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță CCIA Timiș.

Guvernul sârb are cote de șomaj pe care și le-am impus ca țintă, iar deocamdată, mai e mult de lucrat la procente, cum a explicat și consul Serbiei la Timișoara, Vladimir Tadic. „În momentul de față, acest schimb de forță de muncă este în continuă creștere. Până în prezent aceste cifre nu sunt mari, dar tendința este ușor crescătoare. Avem aici situația lipsei de forță de muncă, iar în Republica Serbia, acest lucru este un pic altfel. În ultimii doi ani, în Serbia numărul șomerilor a scăzut la jumătate, iar în momentul de față, la nivel național, el este undeva între 10-11%. În continuare, șomajul scade în Serbia, dar bineînțeles că încă nu s-a ajuns la cotele dorite de Guvernul Serbiei, de 4-5%. Există forță de muncă în Serbia care ar putea să muncească aici, iar prin derularea acestui proiect transfrontalier între cele două camere de comerț ar trebui să ne prezinte niște date și să vedem cât de rentabilă e angajarea forței de muncă aici. Sper în succesul acestui proiect și în rezultate pozitive la final”, a precizat Tadic.

STPT job 1000x200

Prin proiectul derulat se vor analiza calificările șomerilor sârbi, dar și necesitățile pieței timișene. „Scopul acestui proiect este să identificăm prin analize cifra exactă a locurilor de muncă, bineînțeles, și de partea sârbă, și de partea română. Presupunând că și partea română și partea sârbă vor dori să obțină aceste locuri de muncă. Se va face o analiză a calificărilor și se va identifica cea mai viabilă poziție pentru a ocupa locuri de muncă în România”, a punctat Radomir Topalov, coordonator proiect, Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-economică Banat.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/