Sărbătorile Pascale aruncă mieii la tăiere de două ori anul acesta!

Pentru că în 2013 Sărbătorile de Paște catolice sunt la mare depărtare de cele ortodoxe, mieii se vor sacrifica în două rânduri. Pentru asta, Direcția Sanitară Veterinară trebuie să autorizeze centrele unde se vor putea tăia junele ovine.

La solicitarea Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin, la ședința ce vizează protecția consumatorilor s-a discutat și problema mieilor ce urmează să fie sacrificați. Dacă până acum autorizația acordată centrelor era pe zece zile, cuprinzând astfel cele două date ale sărbătorilor pascale în funcție de cultul religios, anul acesta distanța între ele cere măsuri suplimentare.

Astfel, cărășenii catolici vor putea să își sacrifice animalele în două centre, la Reșița și Caransebeș, înainte de Paștele catolic și cu mai bine de o lună înaintea celui ortodox. La solicitarea Primăriilor din satele cărășene, se vor autoriza și alte centre de tăiere în localități.

Ar trebui ca fiecare primar care dorește să sacrifice miei în această perioadă, să facă o hârtie către Direcția Sanitară  Veterinară pentru ca noi să putem ști ce centre doresc să autorizeze. Autorizația se va da probabil temporar, pe o perioadă de zece zile, cum se dau și pentru Sărbătorile Pascale ortodoxe, dar fiind decalajul foarte mare între cele două sărbători, vom lua legătura cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru a putea deschide câteva centre de tăiere și pentru sărbătorile catolice”, precizează Ion Florin Rădulescu, directorul executiv al Direcției Satinare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin.