Sărbătorile sunt perioadele cele mai dificile pentru cei care țin dietă. Ispite la orice pas și, uneori, dificultatea de a opta pentru ceva sănătos pot șterge cu buretele tot efortul depus peste an pentru o siluetă de vis. Prietenii noștri de la Natur House Reșița au însă câteva sfaturi esențiale pentru a trece cu bine peste sărbătorile de iarnă.
Savurează! Nu mânca lacom! Stabilește-ți limitele!
Organismul tău nu este nu este învăţat cu excesele, aşa că nu ştie cum să le gestioneze. Volumul de mâncare pe care îl servești la o masă este foarte important. Nu umple farfuria până la refuz; așează pe farfurie porţii mici din fiecare fel de mâncare şi servește cu înghiţituri moderate şi fără grabă. S-ar putea să nu-ţi dai seama când este de ajuns. Digestia nu se va putea face cum trebuie şi vei risca, pe lângă o trecătoare indigestie, chiar şi efecte pe termen mai lung, în cazul în care o parte din grăsimi nu apucă sa fie procesate. Ficatul va avea o vreme de suferit. Aşa se explică starea de disconfort.
Lasă mâncare în farfurie!
Lasă o parte din porție în farfurie, de fiecare dată!
Atenție la desert!
Unul dintre principalii inamici ai dietei în perioada de sărbători este desertul. Prăjiturile cu multă ciocolată, cozonacul, bomboanele, deşi atât de gustoase, sunt de regulă principalele alimente responsabile pentru kilogramele în plus. Nimeni nu se aşteaptă să sari peste desert, la masa de Crăciun, Paște, însă optează pentru desertul cel mai potrivit: în loc de o prăjitură cu ciocolată, alege o salată de fructe. Astfel, vei preveni arsurile stomacale şi caloriile în exces.
Bea alcool, dar cu măsură!
Din mai multe motive: este bogat în calorii, stimulează depunerea de grăsime, deshidratează, oboseşte, creşte apetitul. Toate acestea îl fac nociv.
Păstrează ritmul celor trei mese pe zi, cu două gustări!
Cântărește-te abia după Sărbători!
Nu de trei ori pe zi, nu face din asta un motiv de stres. Organismul are mecanisme prin care poate evita acumularea de kilograme, în urma unei perioade relativ scurte de excese.
În plus:
Înlocuiește alimentele grele cu unele mai ușoare. Pe sarmale, înlocuiește smântâna cu iaurt. În loc de oțet, pune în salate zeamă de lămâie. În loc de maioneză, încearcă sosuri albe, pe bază de iaurt. Pentru a ajuta corpul să elimine toxinele și deșeurile în această perioadă, bea în fiecare seară și în fiecare dimineață un pahar de apă plată cu lămâie!!! Înlocuiește gustarea de dimineață cu o prăjitură (opțional). Consumă între 2 – 2.5 l de lichide!!
Sfaturi pentru prepararea mâncărurilor tradiționale pentru sărbători
Rețetă de friptură
Friptura poate fi foarte gustoasă chiar dacă vom utiliza carne slabă, degresată. Pune carnea cu 2-3 ore înainte într-o marinată preparată astfel: un pahar de vin alb, 3-4 căței de usturoi, 2 foi de dafin, sos de soia, 1 linguriță miere, 2 linguri de ulei, boabe de piper, cimbru, oregano.
Reţeta de sarmale
Prepară sarmalele cu carne cât mai slabă. Nu adăuga untură, slănină afumată etc. Pentru savoare, adaugă în compoziția pentru sarmale: 1-2 lingurițe smântână, 1 ou, 1 morcov, 1 gogoșar (ardei), câteva ciuperci, 3 linguri orez și multe mirodenii (cimbru, busuioc, piper, oregano).
Cabinetul Natur House din Reșița, situat pe Bulevardul Republicii nr. 22, sc. E, parter vă așteaptă în fiecare zi, de luni până vineri, pentru consultații și ajutor specializat din partea specialistului în nutriție. Programări telefonice se pot face la numărul 0770 457 030.