Sărbătoarea Rusaliilor, şansa credincioşilor de a ieşi la cimitir

Întrucât măsurile sporite de prevenire a răspândirii noului coronavirus i-au ținut pe credincioși departe de biserică, cu ocazia sărbătorilor pascale, la fel cum nu le-au permis accesul la cimitir pentru a-i pomeni pe cei trecuți în neființă, odată cu relaxarea situației, oamenii nu numai că s-au reapropiat de lăcașurile de cult, însă posibilitatea ieșitului la cimitir de Rusalii e tot mai mult luată în calcul.

După aproape două luni, timp în care au fost nevoiți și sfătuiți să se roage de acasă, credincioșilor le-a fost permisă reîntâlnirea cu Hristos și implicit participarea la slujbele bisericești, conexiunea cu cele sfinte, atât fizică, cât și sufletească reprezentând cea mai bună modalitate de a trece peste o situație nemaiîntâlnită până acum în întreaga lume.

Despre cum a fost reîntâlnirea cu credincioșii, dar mai ales modalitatea în care sunt implementate și respectate regulile în privința evitării oricărui risc vizavi de sănătatea oamenilor, părintele Ion Nedelcu, slujitor în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă a explicat:

„În această perioadă, slujbele în biserica noastră se oficiază conform recomandărilor, respectându-se distanțarea socială. Este o bucurie în sufletele credincioșilor pentru că s-au putut reîntâlni cu Hristos, prin participarea la Sfânta Liturghie, ei primind mângâiere și putere pentru a parcurge cu ușurintă toată această perioadă de grea încercare. Angajații bisericii noastre dezinfectează periodic suprafețele care sunt atinse frecvent și se asigură că participanții la serviciile religioase respectă normele emise de autorități”.

Referitor la răspunsul: „Ieșim sau nu la cimitir de Rusalii?”, omul bisericii a ținut să transmită: „În privința slujbei pentru cei răposați, oficiată la cimitir, am anunțat încă de la Paște că, dacă restricțiile se vor ridica, vom ieși la cimitir a doua zi de Rusalii. Având în vedere că după data de 1 Iunie se relaxează și mai mult restricțiile, vom ieși la cimitir așa cum ne-am propus, bineînțeles respectând recomandările autorităților. Vom respecta distanța între persoanele participante și recomandăm ca, la fiecare loc de veci, să participe la slujba oficiată, maxim două persoane din familie. Ieșirea la cimitir de Rusalii nu este o noutate pentru credincioșii din orașul nostru, întrucât această rânduială se face de mulți ani în cartierul Boșneag al orașului”.

Sursa foto principal: laurafrunza.com.