Sărbătoare de toamnă la gugulani!

Anotimpul ploios ce face legătura între vară și iarnă este marcat cu sărbătoare la Caransebeș. O nouă ediție a festivalului „Toamna la gugulani” invită locuitorii orașului de pe Sebeș și Timiș la o petrecere câmpenească pe ritmuri mioritice.

Toamna anului 2013 nu face excepție printre gugulani. Cea de-a patra ediție a festivalului de toamnă aduce noi expoziții în Piața Centrală Agroalimentară, păsări exotice și de rasă, animale mici de rasă, produse lactate și apicole, flori și meșteri populari care își demonstrează măiestria în lemn. De altfel, atmosfera va fi animată de muzică populară de pretutindeni, Reșița, Arad, Drobeta Turnu Severin, Belinț și așa mai departe.

Astfel, timp de cinci zile, piața din oraș va fi supraaglomerată de tarabele expozanților, va răsuna muzica populară și ochii vizitatorilor vor fi încântați de dansuri ale celor mai iubite ansambluri din zonă. În prima zi de festival, joi, de la ora 12:00, are loc festivitatea de deschidere prin premierea expozițiilor, de la ora 13:00, demarează spectacolele cu Ansamblul „Armenișana” și Taraful „Olani”, iar apoi dansuri populare cu Ansamblul „Iedera” din Oțelu Roșu.

Vineri, petrecerea de toamnă continuă de la ora 15:00 cu minoritățile din județ, cea de-a doua zi purtând numele de „Festivalul Comunităților Etnice din Banat”, organizat în Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Caraș-Severin. Tot atunci are loc și jurizarea meșterilor gastronomi.

Ziua de sâmbătă este rezervată dansurilor populare de la cei mai mici la cei mai mari dansatori. Așadar, de la aceeași oră ca și vineri, „Zestrea Gugulanilor” oferă un spectacol de dansuri populare, apoi grupurile de copii de la cursurile de dans popular ale Casei de Cultură își etalează cunoștințele în pașii de dans. Ansamblul „Hora Belinţului” vine din Timiș special pentru acest eveniment, iar formația „Românașul”, tocmai din Brașov, să încânte publicul prezent.

Duminică este ziua premierii expozanților. De la ora 15:00 se întâmplă jurizarea și premierea expozițiilor de păsări de rasă, iepuri, păsări exotice și ovine, caprine și bovine, suine și cabaline. Muzica și dansul popular nu pot lipsi de la o petrecere autentică românească, astfel că până și în ultima zi de weekend vor urca pe scenă formații, cum este cea a lui Nicușor Țunea și invitații săi, și vor dansa „Junii Gugulani” și „Păstrătorii Tradiției” , alături de  formația „Buzavirag”, ambele din Pecica, județul Arad.

Petrecerea de toamnă se încheie luni, 14 octombrie, de la aceeași oră, cu ansamblul „Semenicul” din Reșița, iar printre soliștii vocali se numără Ramona Vița, Maria Garaș și Titian Puichiță. Ultima reprezentație pe scena „Toamnei la Gugulani” este susținută de ansamblul profesionist „Danubius” din Drobeta Turnu Severin.