Experţii au dat verdictul pentru blocul explodat!

Expertiza tehnică a blocului explodat a concluzionat că structura de rezistență a clădirii a fost grav avariată. Blocul nu poate fi utilizat nici de locatarii apartamentelor mai puțin distruse.

Speranțele evacuaților de a se întoarce la casele lor până la sfârșitul lunii au fost spulberate rapid de rezultatele expertizei. Va mai dura ceva vreme până când clădirea nu va mai constitui o amenințare la siguranța oamenilor. Prabușirea planșeelor de la etajele I și III a lăsat un gol imens în structura blocului. Pentru punerea în siguranță a imobilului vor fi demarate lucrări de consolidare. Până atunci, însă, locatarii nu vor avea voie să se întoarcă la apartamentele lor.

Expertul care gestionează acest caz a întocmit chiar în ziua exploziei un raport de expertiză preliminară. S-au luat atunci măsuri imediate pentru menținerea rezistenței și stabilității strucuturii de rezistență. Măsurile luate până acum pot evita avarierea mai gravă a pereților de rezistență, dar nu și stabilizarea problemei. Vor fi demarate lucrări de consolidare, urmate de alte expertize care să certifice că blocul este sigur pentru a fi locuit. Până atunci, locatarii vor contiua să locuiască în internatele puse la dispoziție de către Primărie.