Sărăcie în visterie? Primăria Lugoj întâmpină starea de urgență cu 5.000 de lei ca fond de rezervă

Orice om gospodar pune deoparte bani pentru urgențe și pentru situații neprevăzute, apărute în timpul exercițiului bugetar, adică „bani albi pentru zile negre”, cum se spune.

Și Primăria Lugoj a pus deoparte fonduri de urgență pentru calamități sau cheltuieli care nu pot fi prevăzute. Potrivit lui Claudiu Buciu, președintele PNL Lugoj, suma este una derizorie, de numai 5.000 de lei.

În condițiile răspândirii rapide a epidemiei de coronavirus, Spitalul Municipal din Lugoj are nevoie de fonduri suplimentare, care se pot lua de la proiectele multianuale, fanteziste sau neterminate.

Suportul legal există, confirmă Claudiu Buciu: „prin Ordonanța de Urgență numărul 29 din 21 martie 2020, Guvernul dă posibilitatea, prin Articolul IX, aliniatul 1, autorităților administrației publice locale să promoveze rectificări bugetare în primul semestru al anului. Primarul a susținut în timpul ședinței că nu se pot face rectificări bugetare în prima jumătate a anului.

Indiferent ce i-au spus angajații din Primărie pe care i-a consultat, acesta a refuzat să accepte că legea îi permite în acest moment să facă o rectificare bugetară pentru a aloca resursele necesare spitalului. La fel, Ordonanța la art. IX, aliniatul 2, statuează că pe perioada stării de urgență instituite pe teritoriul României – deci și la Lugoj – … se autorizează ordonatorii principali de credite – adică inclusiv primarul Lugojului – să efectueze virări de credite bugetare și credite de angajament neutilizate, după caz, astfel încât să asigure fondurile necesare pentru aplicarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii infectării cu coronavirusul COVID-19, cu încadrarea în prevederile anuale aprobate – pentru întreg bugetul”.

Liderul liberalilor lugojeni arată și sursele de unde s-ar putea lua acești bani, având în vedere starea excepțională în care ne aflăm cu toții.

„Ce sume are la dispoziție Boldea, dacă ar accepta să aplice Ordonanța? Mă voi referi doar la unele prevederi din buget referitoare la investițiile noi, sume alocate pentru anul în curs și necontractate: supraveghere video Lugoj – 460.000 RON; supraveghere video SPCLEP – 120.000 RON; extindere supraveghere video Lugoj – 440.000 RON; supraveghere video – piața agroalimentară – 170.000 RON; ecran video cu LED – 450.000 RON; supraveghere video și alarmare la efracție la ștrand – 170.000 RON; supraveghere video și alarmare la efracție la sediul DASC – 200.000 RON; pod rutier (podul paralel) peste râul Timiș – 8.365.820RON; reabilitare clădire Pro Arte – 2.178.100 RON; consolidare fundație la clădirea Pro Arte – 833.850 RON; modernizare Bazar – 165.000 RON; iluminat inteligent cu LED treceri de pietoni – 300.000 RON; Studiu fezabilitate aeroport (!) – 300.000 RON; reabilitare A.C. Mocioni (tronson I) – 6.870.300 RON.”, enumeră Buciu.

Cu alte cuvinte, dacă primarul ar renunța pentru anul în curs doar la instalarea de camere video și la achiziția de panouri cu LED, ar putea redistribui spitalului nu mai puțin de 2.010.000 de lei. Sunt alternative echilibrate, bine motivate, care ar trebui aplicate fără patima politică de circumstanță. Nu e momentul pentru așa ceva!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/