Spectacol trist! Consilierii şi primarul s-au certat 30 de minute, timp în care spitalul a rămas tot fără bani

Desfăşurată într-un cadru inedit, în sala teatrului municipal, sedința Consiliului Local Lugoj a oferit un spectacol trist, care s-a văzut prea puţin pe feţele celor 14 consilieri, ascunse sub măştile de protecţie. Alături de aceştia au mai participat la şedinţă managerul spitalului, medicul Erwin Floroni, izolat la balcon din motive de siguranţă (sic!) şi şeful Poliţiei Locale, Florin Dumitru.

Încă din momentul supunerii la vot a ordinii de zi au început discuţiile în contradictoriu, startul fiind dat de propunerea consilierului local Bogdan Blidariu, care a cerut primarului Francisc Boldea să retragă de pe ordinea de zi un proiectul privind calendarul manifestărilor culturale programate în municipiu. Lucru ce s-a lovit de refuzul iniţiatorului, respectiv primarul Francisc Boldea.

Consilierul PNL a continuat să spună că altele sunt priorităţile oraşului, iar cea mai arzătoare problemă este cea a finanţării spitalului, care are nevoie urgentă de alocări de sume. Fapt ce l-a iritat peste măsură pe primarul Boldea, care a avut un limbaj total deplasat, folosind expresii gen „urinat pe gură”, „eşti o ruşine” şi altele.

leader board 728 x 90 px

„Spitalul are nevoie de 2,5 milioane de lei, de ce nu vreţi să daţi aceşti bani? Legat de acest lucru trebuie să faceţi ceva şi văd că nu aveţi de gând să propuneţi nimic. Avem 80 de milioane de lei ca excedent bugetar. Alte primării au făcut acest lucru, noi nu mişcăm nimic”, a spus Blidariu.

Prezent la şedinţă, medicul Erwin Floroni, managerul spitalului lugojean a încercat să explice că este nevoie de bani, însă din păcate acurateţea şi precizia bisturiului de chirurg nu s-au simţit în dialogul avut cu primarul, transformat acum în „dom’ profesor”.

„Am cerut rectificare să cumpăr de urgență concentratoare de oxigen, din cauza faptului că bugetul spitalului este limitat și nu mai pot face achiziții, mai ales materiale sanitare, de aceea am cerut niște bani, într-un fel sau altul. Eu nu știu chestiile economice. Nu am vrut să încarc bugetul primăriei, nu am vrut să cer mai mulți bani pentru aparatură, pentru ATI, pentru că am fost la o videoconferință la care a fost ministrul Sănătăţii și toată celula de criză la nivel național, în care ni s-a spus să solicităm bani, pentru toate spitalele de linia a doua. Am făcut hârtia către Minister și până acum Ministerul nu a dat niciun semn. Mai mult, am luat legătura telefonic cu cineva din Minister și mi-a spus că se merge pe același principiu de cofinanțare din partea Primăriei. Atunci am îndrăznit, am avut tupeul, să cer să mă ajutați dumneavoastră cu acea sumă. Ca să fiu pregătit, că dacă explodează bomba coronavirus și va exploda bomba, să nu ne moară oamenii în Lugoj și să ne uităm la ei fără aparate de ventilație, pentru că între oamenii ăia putem fi oricare dintre noi”, a spus medicul Floroni.

Francisc Boldea a spus că nu se poate face nicio rectificare, decât în limita de buget de 1,6 milioane lei, orice altă variantă fiind ilegală. „Luaţi de la podul paralel sau aerodrom”, a spus Bogdan Blidariu.

Banii ar fi necesari în special pentru aparate de ventilaţie, 150.000 de euro pentru zece astfel de aparate, însă Boldea a spus că nu pot fi alocate sume în afara limitei creditului pentru investiţii.

„Rectificarea se poate face doar în trimestrul 3, de la 1 iulie. Nu a cerut niciun ban pentru aparate de ventilaţie, poate să ceară din banii de investiţii şi să îi punem la loc de la 1 iulie. Are 1,1 milioane de lei şi voi spuneţi că nu am dat niciun ban”, a spus Boldea. Acesta a continuat cu alte întrebări încuietoare, prin care să arate că spitalul nu îşi face treaba: „Câţi bolnavi corona avem în spital?”, „Câţi bolnavi au venit în urgenţe?” şi altele.

După 30 de minute de discuţii, primarul Francisc Boldea a rămas la ideea că spitalul poate cheltui bani doar în limita bugetului care i-a fost alocat, adică 1,6 milioane de lei. Lucru ce a determinat grupul consilierilor PNL să părăsească şedinţa de consiliu, nemulţumiţi de lipsa de reacţie în privinţa finanţării spitalului.