Sărăcia îi îngroapă pe cărășeni. Aproape 50.000 de locuitori nu au ce pune pe masă!

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că mulți dintre locuitorii județului sunt săraci lipiți pământului, o altă parte a plecat la muncă în străinătate, iar cel mai mare sector care absoarbe forță de muncă este cel bugetar.

Vestea bună pentru cei care nu au niciun venit este că din acest an au fost incluși în Programul Operaţional de Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Grupul de lucru care răspunde de stabilirea listei de beneficiari și de acordarea de alimente persoanelor sărace s-a reunit astăzi la sediul Palatului Administrativ. În momentul de faţă, Ministerul Fondurilor Europene se află în faza de contractare a cutiilor de alimente, urmând ca în prima parte a lunii martie să fie demarată distribuirea pachetelor la nivelul localităţilor.

Pentru perioada imediat următoare, la Instituția Prefectului vor ajunge listele cu beneficiari eligibili, ţinând seama şi de corectitudinea listelor acolo unde sunt cazuri de venituri cumulate sau duble înregistrări. Totodată, au fost discutate detalii privind realizarea, prin sondaj, de controale la livrarea, recepţia şi distribuirea ajutoarelor alimentare, astfel încât produsele să ajungă în stare bună la beneficiari.

„Față de anul trecut, au fost aduse o serie de modificări legislative privind modul de acordare a acestor ajutoare. Cea mai importantă este acordarea de ajutoare alimentare și persoanelor fără venituri. Astfel, beneficiarii Programului POAD sunt  pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizație socială pentru pensii mai mici de 450 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, șomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocații pentru susținerea familiei, precum și alte categorii de persoane, printre care veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist”, precizează reprezentanții Prefecturii.

La nivelul judeţului Caraş-Severin sunt, potrivit ultimelor date, aproximativ 47.800 beneficiari.