„Sara n-a fost urcată pe bancheta din spate, ruptă de plâns şi din îmbrăţişarea cu fratele ei mai mic!”

Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin dezminte parte din informațiile apărute în spațiul public cu privire la situația mai multor tineri instituționalizați în centrele de plasament cărășene, informații ce pot avea un important impact emoțional.

Oficialii DGASPC Caraș-Severin au reacționat după ce în campania „Copiii sistemului” a celor de la Libertatea au fost prezentate cazurile unor copii din centrele de plasament din județ. Povestea Sarei, tânăra găsită de jurnaliștii ziarului amintit „în casa asistentului maternal dintr-un sat de pe malul Dunării” și care la scurt timp după ce a împlinit 18 ani a fost nevoită să se întoarcă „la centru”, a rupt inimile multora. „Cei de la Protecţia Copilului din Caraș-Severin au venit cu o maşină la poarta casei în care fata crescuse. I-au încărcat în portbagaj cei patru saci de iută, în care ea şi-a adunat hainele, au urcat-o pe bancheta din spate, ruptă de plâns şi din îmbrăţişarea cu fratele ei mai mic. Au traversat-o peste Munţii Aninei şi-au dus-o la Reşiţa, la 150 de kilometri depărtare de tot ceea ce ea ştia şi iubea”, au notat cei de la Libertatea. Au stârnit astfel reacții de tot felul.


Elena Amzoi, directorul DGASPC Caraș-Severin, a confirmat pentru expressdebanat.ro că știe în amănunt fiecare dintre cazurile prezentate în campania de presă amintită, dar totodată a făcut mai multe precizări, deoarece unele aspecte, în special cele cu puternic caracter emoțional, ar fi în realitate semnificativ altfel. „Sara a împlinit vârsta de 18 ani în luna mai a anului 2018. A beneficiat de ocrotirea unui asistent maternal profesionist de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 18 ani (în perioada 25.08.2006 – 28.12.2018). În perioada în care Sara a beneficiat de ocrotirea asistentului maternal profesionist, DGASPC Caraş-Severin a iniţiat demersuri în vederea identificării şi contactării rudelor Sarei, dar rudele nu şi-au manifestat disponibilitatea de a asigura ocrotirea acesteia sau de a păstra relaţii fireşti cu aceasta, întâlnirile fiind rare şi doar ocazionale. La data de 21.09.2018, Sara a declarat, în scris, că doreşte să beneficieze de măsura de protecţie specială a plasamentului la un centru sau apartament. Prin declaraţia sa, din data de 21.09.2018, asistentul maternal profesionist care asigura ocrotirea Sarei a precizat că nu doreşte să fie persoană de plasament pentru Sara şi pentru sora acesteia, care a fost întegrată social şi profesional în aceeaşi comunitate în care le-a fost asigurată ocrotirea. Având în vedere aspectele anterior menţionate, s-a considerat că este oportună ocrotirea Sarei într-un serviciu social aflat în subordinea DGASPC Caraş-Severin (apartament)”, ne-a explicat directorul de la Protecția Copilului.

Tribunalul Caraş-Severin, printr-o sentinţă civilă, a dispus încetarea măsurii de protecţie specială a plasamentului instituite anterior, faţă de Sara, pe perioada minorităţii şi respectiv a acordat în continuare protecţia specială, faţă de Sara, pe toată durata continuării studiilor şcolare, dar fără ca aceasta şă depăşească vârsta de 26 de ani, la un apartament. „Ca atare, la data de 28.12.2018, Sara a fost adusă la sediul DGASPC Caraş-Severin de către asistentul maternal profesionist care i-a asigurat ocrotirea. DGASPC Caraş-Severin nu s-a dus cu maşina la poarta casei în care fata crescuse şi nici nu a urcat-o pe Sara pe bancheta din spate, ruptă de plâns şi din îmbrăţişarea cu fratele ei mai mic, precum se precizează în cuprinsul articolului. Sara are situaţia şcolară încheiată pe semestrul I al anului şcolar 2018-2019, excepţie făcând o singură materie la care tânăra nu a promovat, din cauza notelor pe care le-a obţinut. Responsabilul de caz, din cadrul centrului care asigură ocrotirea Sarei, a păstrat în permanenţă legătura cu tânăra în cauză, a încercat să uşureze acomodarea acesteia în noul mediu, implicându-se în mod direct în acest proces. Suma cuvenită Sarei pentru nevoile sale personale a fost predată acesteia, conform prevederilor legale în vigoare”, a mai adăugat Elena Amzoi.