Șapte proiecte culturale din Timișoara, pe lista Galei Societății Civile!

Gala Societății Civile a primit cele mai multe inițiative din țară de la București, Timiș și Brașov! Șapte proiecte din totalul de 199 au fost scrise de bănățeni și așteaptă evaluarea specialiștilor în implementare, cercetătorilor, sociologilor, jurnaliștilor, liderilor și formatorilor de opinie ai societății civile, ai sectorului non-profit și reprezentanților sectorului privat. OSUT, Liga AC, Diaspora Locală, LOCUS, Kratima și PLAI reprezintă orașul.

Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara participă cu două proiecte, West Summer University și StudentFest iRELEVANT. Primul proiect, prescurtat WSU, a reușit să dea o „linguriță” de studenție elevilor care au absolvit clasa a XI-a. Peste 300 de elevi din România și Republica Moldova au participat la cursurile aferente primului an de studii conform opțiunilor completate, au reușit să-și formeze o idee despre ce înseamnă un anumit domeniu de facultate și dacă se simt pregătiți să îl urmeze. StudentFest este cel mai mare festival de artă și cultură din sud-estul Europei. De-a lungul a șapte zile, 50 de evenimente din peste 10 domenii de artă au încântat publicul din Timișoara.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare semnează International Student Week in Timisoara-ISWinT. Zece zile de activități dedicate multiculturalismului și diferitelor probleme cu care se confruntă societatea au asigurat legarea de legături între participanți prin ateliere de educație atât formală cât și nonformală.

Proiectul Romanian Science Festival, inițiat de Asociația Diaspora Locală se află pe lista Galei Societății Civile pentru succesul de care s-a bucurat în misiunea de a promova educația alternativă prin târgurile de știință. 34 de studenți sau cercetătorii, majoritatea de la Oxford, împreună cu voluntarii, au desfășurat experimente în aer liber pentru toți curioșii.

Asociația LOCUS vine cu HerculaneProject, inițiativa studenților de la arhitectură care și-au propus să reabiliteze Perla Banatului. Proiectul are două direcții principale: reabilitarea clădirii Baia Neptun și reactivarea socială și culturală a Băilor Herculane. Tinerii și-au propus să strângă 100.000 de euro pentru punerea în siguranță a imobilului, declarat în prezent pericol public. Până în mai 2019, au fost strânși 40.000 de euro.

Asociația Culturală Kratima a lucrat la Pașaport Cultural, ideea ce urmărește promovarea culturii de calitate în rândul tinerilor. Peste 200 de elevi de liceu au trăit cinci zile de experimentare a culturii sub coordonarea profesorului universitar Adriana Babeți. Oamenii „Literelor” din Timișoara au ținut întâlniri cu tinerii atât în Capitala Banatului, cât și la Jimbolia. Otilia Hedeșan, Smaranda Vultur, Nicoleta Mușat, Mircea Mihăieș, Daniel Vighi și Vasile Docea au asigurat desfășurarea evenimentului la Timișoara, în ultima zi fiind programată o vizită la Jimbolia, unde coordonarea a fost asigurată de Brîndușa Armanca.

Centrul Cultural PLAI merge înainte cu BEGA!, festivalul de artă performativă desfășurat pe malurile râului care străbate Timișoara. Gândit special pentru proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, festivalul a adus anul trecut mai multe instalații Happy Wall și a organizat mai multe evenimente culturale în diferite cartiere ale orașului, care au luat prin surprindere trecătorii datorită tipului de proiect pop-up.

Festivitatea de acordare a premiilor va avea loc în luna septembrie. Juriul este format din Alexandra Zbuchea, Andrada Șeitan, Andreea Vrabie, Andrei Popescu, Angela Galeța, Aurora Liiceanu, Barbu Mateescu, Constantin Radu, Corina Murafa, Costel Popa, Costinela Drăgan, Cristian China-Birta, Cristina Hanganu, Cristina Hurdubaia, Dani Sandu, Diana Cosmin, Diana Oncioiu, Patricia Zegreanu, Dr. Mihai Ranete, Dr. Orieta Hulea, Dragoș Bucurenci, Elena Stancu, Florin Ghinda, Gelu Duminică, Gruia Bădescu, Ina Ilie, Ioana Bâldea Constantinescu, Ioana Epure, Ioana Gheorghiță, Ioana Moldovan, Ioana Pelehatăi, Laura Ranca, Loredana Săndulescu, Mihaela Dedeoglu, Mircea Toma, Monica Jitariuc, Nicoleta Deliu, Oana Băluţă, Paul Angelescu, Raluca Ion, Ramona Raduly, Răzvan Exarhu, Roxana Bucată, Roxana Damaschin-Țecu, Smaranda Witec, Victor Ilie, Vlad Dumitrescu și Vlad Mixich.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/