Săptămână plină pentru muzeele cărășene

Cea de-a zecea ediție a Nopții Europene a Muzeelor se va consuma și în Caraș-Severin. Manifestarea culturală de amploare se va desfășura sâmbătă, atât în municipiul Reșița, cât și în Caransebeș. Marele eveniment va fi însoțit de o serie de alte activități culturale inedite.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş se pregătește intens pentru noaptea albă care îl așteaptă în weekend. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi al Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, la muzeu sunt pregătite o serie de evenimente inedite care să marcheze cum se cuvine tradiția nopților albe de cultură.

Evenimentul este programat pentru seara de sâmbătă, iar curioșii sunt așteptați începând cu ora 16:00 până a doua zi la ora 06:00. Activitățile plănuite pentru weekend vizează, pe de o parte, deschiderea pentru public a expoziţiilor permanente şi temporare amplasate în incinta Muzeului din Caransebeş, iar pe de altă parte, organizarea în premieră a Târgului Colecţionarilor de Antichităţi.

Târgul va avea loc în curtea interioară a muzeului, iar în cadrul acestuia vizitatorii vor avea posibilitatea de a achiziţiona obiecte vechi, monede, tablouri sau ceasuri. Acesta va fi deschis pentru vizitare timp de două zile, atât sâmbătă, între orele 10.00-20.00, cât şi duminică, între orele 10.00-18.00.

Ce aduce nou ediția de anul acesta a Nopții Europene a Muzeelor este înscrierea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş în programul cultural Kaleidoscope. Programul presupune o aplicaţie specială pentru smartphone care poate fi descărcată şi utilizată gratuit de către vizitatori, în vederea realizării unor autoportrete în muzee, inspirate de patrimoniul acestora. Fotografiile vor fi trimise prin intermediul aplicaţiei către o bază de date, imaginile urmând să fie proiectate pe un ecran gigant amplasat pe scena din curtea interioară a muzeului din Caransebeș. De asemenea, imaginile transmise de vizitatorii cărășeni vor fi vizionate în toate muzeele europene înscrise în program.

Tot în acest sfârșit de săptămână vor fi organizate la Tibiscum–Jupa întâlnirile anuale ale arheologilor care efectuează cercetări în Banat. Întrevederile vor începe joi, la ora 12:00, și se dor desfășura până vineri, la ora 06:00. Scopul acestui eveniment este prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice desfăşurate în zona Banatului în anul 2013.

Foto: iasi-city.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/