Investiția de 30 de milioane de euro în sistemul hidro de pe Semenic

Retehnologizarea sistemului hidroenergetic de pe Bârzava Superioară a fost premiată la Romanian Energy Awards pentru cel mai bun proiect de energie regenerabilă al anului 2013.

Cea de-a treia ediție a prestigioasei gale Romanian Energy Awards a adus Grupului CEZ în România recunoașterea națională pentru calitatea și anvergura proiectului de retehnologizare a sistemului hidroenergetic din proprietatea CEZ din județul Caraș-Severin.

„TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România, a demarat proiectul de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Bârzava Superioară. Acesta este un proiect fără precedent în istoria sistemului, iar valoarea sa depășește 30 milioane de euro”, a declarat Angelica Barbu, ofițerul de presă al companiei.

Noile echipamente montate în cele 4 microhidrocentrale de la Grebla, Crăinicel I, Crăinicel II și Breazova îndeplinesc criterii înalte de performanță și includ turbine, generatoare, module GIS și transformatoare, celulele electrice și dulapuri de automatizare, echipamente automate de curățare a apei, fiind produse de companii cu experiență în domeniu din Germania, Italia, Cehia și Norvegia.

Unul dintre avantajele majore pentru comunitate aduse de retehnologizare este realizarea racordării directe la Sistemul Energetic Național a satelor Brebu Nou și Gărâna, precum și alimentarea de rezervă pentru zona Văliug – Muntele Semenic.

În urma punerii în funcțiune a noilor echipamente, randamentul producției de energie hidro a crescut cu aproximativ 20 la sută, iar nivelul de protecție a mediului a fost îmbunătățit, se arată în comunicatul de presă transmis de grupul CEZ.