Șantier lângă pacienți, la viitorul centru multicultural din centrul istoric al Timișoarei

centru marasesti 7

Lucrările de transformare a fostului spital de pe strada Mărășești 5 sunt în plină desfășurare. Chiar dacă șantierul a pornit în vara anului 2020, nici până acum autoritățile locale nu au transferat toți bolnavii din imobil.

Imobilul situat pe strada Mărășești la numărul 5, în centrul istoric al Timișoarei, a găzduit până în 2015 Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal. Tot aici funcționa și funcționează chiar și în prezent Clinica de Radioterapie. La startul șantierului de transformare a clădirii-spital în centru multicultural, în iunie 2020, fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, dădea asigurări că bolnavii de cancer care fac radioterapie vor fi mutați „în timp util”.

„Este în curs de relocare o secție a Spitalului Municipal, dar vom rezolva problema astfel încât lucrările să nu fie perturbate. Sunt bolnavii de cancer care fac tratament de radioterapie (…) Nu va fi nicio problemă să eliberăm în timp util tot.”, declara Nicolae Robu în 16 iunie 2020. În discuție, la acea vreme, era mutarea clinicii într-o clădire situată pe strada Intrarea Doinei, acolo unde a funcționat și o parte din Liceul Lenau.

Clinica nu a fost mutată nici până astăzi. Muncitorii spun că pe poarta imobilului intră câte o ambulanță la fiecare 15 minute, cu excepția zilelor de la finalul săptămânii.

„În ceea ce privește pacienții aflați la clinica din apropiere, suntem conștienți că spațiul acela este unul impropriu și avem în plan mutarea lor, însă mai multe detalii despre acesta vom comunica în curând.”, a declarat Bogdan Marta, consilierul primarului Timișoarei, la solicitarea expressdebanat.ro.

De la demararea lor, lucrările de reconversie a imobilului au fost sistate aproape 2 ani, din cauza unor probleme constatate pe șantier, fiind reluate la finalul anului trecut.

CITEȘTE ȘI: S-au reluat lucrările la viitorul centru cultural de pe Mărășești. Primăria le-a sistat în urmă cu aproape doi ani

Constructorul a comandat grinzile speciale pentru acoperiș și lucrează la montajul lor. De asemenea, muncitorii au început să lucreze și la o casă pentru lift. Constructorul care realizează investiția spune că Primăria Timișoara a achitat ultima factură în iunie 2021.

centru marasesti 10

 

„Centrul Multicultural de pe Mărășești este unul dintre cele mai grele șantiere pe care le avem deschise în momentul de față, deoarece intervenția se realizează pe una dintre cele mai vechi clădiri din oraș și este extrem de important pentru istoria Timișoarei ca acestea să nu fie fușerite. În plus, în timpul lucrărilor, au fost făcute importante descoperiri arheologice, cum ar fi de exemplu o străduță de lemn foarte bine conservată, care a fost integrată în planul final și va fi pusă în valoare. Toate aceste lucrări suplimentare, care nu aveau cum să fie prevăzute în planificarea inițială, înseamnă însă timp în plus. Dar important este ca la final Timișoara să câștige încă un punct de atracție, care va marca istoria multiculturală a orașului. În acest moment, cele mai importante lucrări se desfășoară la acoperiș, care este schimbat în integralitatea lui. La corpul A, lucrările au ajuns la 50 la sută, iar muncitorii au început lucrările și la corpul B.”, a mai spus reprezentantul Primăriei Timișoara.

centru marasesti 11

Potrivit contractului inițial, lucrările de transformare în centru cultural a imobilului de pe strada Mărășești ar fi trebuit să fie gata în 15.06.2022. Cel mai recent termen agreat pentru predarea investiției este finalul lui 2023.

Valoarea proiectului de reconversie a spațiului este de aproape 18 milioane de lei, fără TVA. Clădirea cu o suprafață de 4.300 mp, construită între anii 1744 – 1745, a găzduit primul Spital Orășenesc Civil de pe teritoriul Imperiului Habsburgic.

Foto: Constructim

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/