5,3 la mia de copii născuți anul trecut este rata medie a mortalității infantile în regiunea de vest a țării, arată datele INS. În acest context și în urma solicitărilor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii a accelerat, în 2021, programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara cu echipamente medicale în valoare de peste 94.000 euro.
În privința mortalității infantile, spun reprezentanții Organizației Salvați Copiii, în interiorul regiunii de vest există câteva clivaje semnificative. În județele Timiș și Caraș-Severin, rata mortalității infantile a fost de 4,7 la mia de copii născuți vii, în 2020, în Arad de 6,4, iar în Hunedoara – 5,9 la mie.
Medicii spun că prematurii dau, prin fragilitate, un număr mare din copiii care se pierd în primul an de viață. Iar copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.
De la debutul campaniei de reducere a mortalității infantile în România, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. În cei 11 ani de campanie, Salvaţi Copiii România a ajuns în vestul ţării cu peste 116 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor și pentru susținerea tratamentului și a intervențiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice precum chirurgie, ORL sau ATI, în valoare de peste 775.000 de euro, la unitățile medicale din Arad, Reșița, Deva, Lupeni, Oravița, Moldova Nouă, Caransebeș, Petroșani, Hațeg, Hunedoara și județul Timiș.
„Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă construcție solidă.”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția făcută în maternități, Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a unităților medicale – a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI și pediatrie. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2021.
Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit. Companiile care vor să se implice în dotarea secțiilor de pediatrie și a maternităților pot trimite contractul de sponsorizare în baza căruia redirecţionează 20% din impozitul pe profit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro. Contractul poate fi descărcat de pe site-ul Organizației Salvați Copiii.