„În acest val patru, pe lângă faptul că au fost pacienți tineri, au venit și foarte târziu la spital”

untitled design set 970x90 px

Pacienții care se prezintă târziu la spital, cu forme severe de COVID-19, riscă să nu răspundă la tratament. În aceste cazuri afectarea pulmonară este de regulă serioasă, iar dacă este deja declanșată furtuna de citokine, șansele de vindecare sunt și mai mici.

Spre deosebire de valurile anterioare, în valul patru au fost internați mult mai mulți pacienți tineri în spitalele COVID-19.

„În acest val persoanele vârstnice erau vaccinate și s-a făcut această trecere a virusului către persoanele tinere. Peste 90% au făcut forme ușoare, dar a existat și acel procent de 10% de pacienți tot mai tineri, aparent sănătoși și care totuși au făcut forme severe. Din păcate am pierdut foarte mulți pacienți tineri. Au intrat în acea furtună de citokine, în acea afectare multi-sistemică inflamatorie care afectează toate organele și sistemele și în ciuda eforturilor nu am mai găsit nicio modalitate de a-i aduce la viață”, a explicat medicul Voichița Lăzureanu de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit studiilor, în aceste cazuri trebuie intervenit cât mai rapid cu medicație, adică în primele zile de boală. Problematic este faptul că specialiștii nu pot prezice apariția furtunii de citokine, dar cercetătorii încearcă să găsească variante pentru a-i identifica pe pacienții predispuși la această complicație.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Există studii. Toate spun că trebuie intervenit cu medicație de tip anticorpi monoclonali, anti-interleukine, dar cât mai repede. În acest val patru, pe lângă faptul că au fost pacienți tineri, au venit foarte târziu, când forma de boală era către maximul de afectare. Deși am instituit medicația, nu am reușit să îi salvăm, probabil că au venit prea târziu, probabil că dacă se prezentau mai repede aveau mult mai multe șanse. Când s-a instalat acea furtună de citokine eficiența tratamentului nu mai e ca la început. Dacă vezi că starea ta de sănătate nu este una bună, după ziua a treia, a cincea trebuie să se adresezi sistemului medical. Dacă vii după ziua a 10-a la spital afectarea pulmonară este mare și din păcate nu avem medicație pentru aceste forme severe de boală”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.

În plus, un organism poate ceda și după ce virusul a fost eliminat.

„Ne confruntăm cu acei pacienți post-Covid despre care se tot vorbește. Se pare că boala afectează toate organele și toate sistemele. Chiar și după două săptămâni de la negativare există pacienți care nu pot fi externați decât după alte două, trei săptămâni pentru că au nevoie de recuperare medicala și de tratament. Din păcate am pierdut pacienți care deși s-au negativat, deci SARS-CoV-2 nu mai era în organism, au decedat prin insuficiență respiratorie din cauza unei fibroze extrem de importante instalată rapid, fie pacienți cu patologie respiratorie anterioară care s-au decompensat, fie pacienți care au decedat prin afectare de sistem nervos central sau prin insuficiență renală”, a explicat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/