FOTO Pas mare pentru reluarea navigației pe Bega, din Timișoara până în Serbia

ecluza1

Apele Române Banat fac noi pregătiri pentru momentul în care va fi posibilă reluarea navigației pe râul Bega, din Timișoara până în Serbia. Miercuri, un vaporaș a trecut cu brio prin ecluza de la nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, reabilitat cu bani europeni.

Administrația Bazinală de Apă Banat informează că, miercuri, s-a făcut un pas mare pentru reluarea navigației spre Serbia pe râul Bega. Astfel, reprezentanții instituției anunță că au fost deschise lucrările comisiei de recepție a lucrărilor privind reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, fără de care vaporașele nu ar putea circula pe canal.

Cu acest prilej, un vaporetto, care a plecat din Timișoara, a trecut prin ecluza de la nodul hidrotehnic reabilitat cu bani europeni. Scopul a fost acela de a verifica cum funcționează mecanismele ecluzei. Totul a decurs normal, ecluza este funcțională”, a transmis ABA Banat.

ecluza2

Pentru necunoscători, reprezentanții instituției informează că ecluza este „o construcție hidrotehnică specială, executată pe traseul unei căi navigabile, care permite trecerea navelor dintr-o porțiune a traseului cu nivel de apă mai ridicat în altă porțiune cu nivel de apă mai scăzut și invers”.

Vă reamintim că instituția a terminat lucrările de reabilitare a barajului stăvilar și a ecluzei de la nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, în cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia, intitulat “Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”. Totuși, proiectul va fi finalizat abia anul viitor, când și partea sârbă va termina toate lucrările propuse.

ecluza3