Şansă pentru sănătate! Cărăşenii s-ar putea trata într-un spital construit de la zero!

untitled design set 970x90 px

Ideea de a construi un spital de la zero în Caraş-Severin a fost sădită azi în mintea unor aleși locali. Şi asta se întâmplă tocmai acum, când cele mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, de la Reşiţa şi Caransebeş, sunt la marginea prăpastiei financiare.

Managerul primului spital public din România construit de la zero după 1989 a invitat azi consilierii locali din Caransebeș să lase deoparte orgoliile politice sau personale și să pună umărul la un asemenea proiect durabil, care s-ar putea implementa și la Caransebeș.

Orice început este greu, dar nu imposibil. Ceea ce s-a realizat la Mioveni în ultimii trei ani este exemplu că se poate. Managerul de proiect Adrian Drumbavă a prezentat proiectul de la Mioveni, care este finalizat în proporție de 85%, alături de proiectanți, iar la finalul expunerii consilierii locali i-au pus mai multe întrebări cu privire la etapele construirii și la sursele de finanțare.

„Primul pas, așa cum îl văd eu acest proiect, este să identificăm necesitatea acestui proiect. În momentul în care suntem convinși cu toții că ăsta este drumul, atunci trebuie să punem pe hârtie sursele de unde ne finanțăm. Probabil că pentru început jumătate din bugetul local dintr-un an ar trebui alocat demarării tuturor formalităților începerii acestui proiect, studiu de fezabilitate, dacă avem terenul, timp în care trebuie identificate și urmărite sursele de finanțare, fonduri europene, fonduri guvernamentale, locale și toate alte surse de venit conexe, oameni de afaceri etc. Se pot depăși acești munți, așa cum ni se par acum, dacă avem curajul. Trebuie să punem mâna pe muncă și sursele se găsesc”, a spus Adrian Dumbravă, un om care s-a născut la Turnu Ruieni și care cunoaște situația economică a zonei Banatului Montan. Acesta a mai menționat că nu se poate porni la un asemenea proiect când 92% din bugetul anual al spitalului reprezintă bugetul de salarii.

„Noi am avut câteva discuții preliminare, am și vizitat spitalul din Mioveni pentru a vedea cum arată un asemenea spital. Se pot face tot felul de comparații între cele două comunități, și în privința bugetului, și în privința numărului de locuitori, și în privința tipului de spital, pentru că spitalul de la Mioveni este un spital orășenesc, Caransebeșul are un spital municipal de urgență, dar cred eu că lucrul cel mai important pe care l-a subliniat dl. Dumbravă este voința de a începe un astfel de proiect. Noi nu ar trebui neapărat să ne plângem de lipsa banilor, ci ar trebui să profităm de toate pârghiile pe care le putem construi pentru a începe un astfel de proiect care poate ni se pare ambițios și chiar nebunesc acum, dar un spital nou în Caransebeș reprezintă o prioritate”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

publicitate ziar expresb 1000x100

Acesta a mai declarat că deja la ONG-ul Urgent Life, care a luat ființă pentru susținerea spitalului, sunt înscrise 3 primării și vor mai urma și alte întâlniri cu primarii pentru a se înscrie în fundație. Felix Borcean este realist și spune că bugetul de investiții al municipiului este prea mic ca să se înceapă imediat un asemenea proiect, dar în perspectiva următorilor 2-3 ani s-ar putea demara, chiar și cu accesarea unui credit.

CITEŞTE ŞI:

Spitalul din Caransebeş, renovat cu idei! De la dreapta la stânga-mprejur! 

Tratamente politice pentru Spitalul de Urgenţă din Caransebeş!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/