Prezent la Reșița pentru a regiza cel de-al treilea spectacol la Teatrul de Vest, Sandu Grecu a atras atenția că actorii ar trebui tratați cu mult mai multă atenție de administrația locală. Fostul ministru al Culturii și Cultelor din Republica Moldova spune că, dacă instituțiile finanțatoare ar înțelege importanța teatrului, atunci Reșița ar putea avea un teatru de talie europeană.
Regizorul Sandu Grecu, fondatorul Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, președinte al UNITEM și fost ministru al Culturii și Cultelor în Republica Moldova a avut numai cuvinte de laudă la adresa echipei pe care managerul Florin Ionescu a construit-o la Teatrul de Vest. Grecu a fost prezent la Reșița pentru regia spectacolului „Județul fără caiși”, care a avut premiera vineri, 18 noiembrie, fiind piesa de deschidere a Festivalului Internațional „New Wave”.
„Sunt la a treia montare și vreau să zic că e o trupă foarte bună. Este prima dată când am avut ocazia să muncesc cu toți actorii, sunt foarte talentați, foarte exigenți, au gust și se încăpățânează să facă teatru de calitate, ceea ce găsești puțin azi, chiar în România. De obicei, trebuie să recunoaștem, în breasla noastră este o boală de a sta cu cafeaua, țigara și de a bârfi și pălăvrăgi mult și când ies în scenă obosesc repede.”
Sandu Grecu atrage atenția că trupa de la Reșița ar trebui apreciată și din punct de vedere investițional de instituțiile care pot direcționa fonduri pentru Teatrul de Vest. Este o șansă uriașă ca numele orașului și cel al județului să ajungă pe buzele străinilor. „Această trupă muncește foarte mult, e o plăcere să lucrezi cu ei, chiar și tinerii cu care am lucrat pentru prima dată au un viitor mare, important este să aibă susținerea atât de la direcția teatrului, cât și de la Consiliul Județean, Primăria Reșița, fiindcă dacă vor înțelege că acești actori trebuie ținuți pe palme, că sunt personalități și nu sunt niște bufoni și vor înțelege să investească în acești actori, atunci Reșița poate fi un teatru de talie europeană. Dar asta depinde de investiții, nu poți face fără bani un teatru de calitate. Actorii pleacă de unde sunt salarii mici, nu au condiții unde locui, se iau alții. Și plecările acestea nu îți dau voie să menții un repertoriu, nu îți dau voie să creezi o echipă. Un spectacol bun poți să îl faci în 10 zile, o lună, dar un teatru bun trebuie făcut în ani, este ca un copac pe care îl sădești și trebuie să aștepți să dea roade. Trebuie să se înțeleagă că dacă au venit tinerii aceștia, trebuie să investești. Să te interesezi, trebuie întâlniri cu ei, să fie întrebați cum se simt, de ce au nevoie.”, a subliniat regizorul din Republica Moldova.
Cuvinte de apreciere a avut Sandu Grecu și la adresa actorilor cu vechime în teatrul din Reșița. „Eu vreau să mulțumesc și generației cu experiență. Sunt actori desăvârșiți cu toții, niște piloni serioși în teatrul din Reșița. Fără ei se clatină teatrul. Generația tânără, directorul, publicul, cu toții au nevoie de acești piloni.”, consideră regizorul, care simte echipa de la Reșița ca pe o familie unită. O familie care trebuie păstrată așa cu orice preț. „Compromisurile, buna educație, bunul-simț al vostru vă permit să fiți o familie. Alex (n.r. actorul Alexandru Moldovan) este de la Bocșa și cred că Consiliul Județean ar trebui să îl poarte cu mașina de la poartă la teatru ca să nu-l piardă. Sunt importanți actorii care sunt din zonă, pentru că mulți nu se întorc. Cu toate că multe județe au actori mari, sunt la București sau în altă parte.”, a concluzionat regizorul Sandu Grecu.