Smartphone flagship: ce telefon cumperi când versiunea anterioară este și ea o opțiune bună

iphone max
explo 1000x200

Devine din ce în ce mai dificil să alegi din portofoliul de produse Apple. În cazul telefoanelor mobile de la Apple, problema este legată de propunerea de valoare a iPhone 13 pentru utilizator, care a făcut o mare diferență în 2021 față de modelul anterior (și față de ce a fost înainte) și care acum face ca saltul către iPhone 14 să fie mai puțin clar, deoarece nu s-a îndepărtat suficient de mult de ceea ce oferă modelul anterior pentru a face lucrurile clare.

Anul trecut, pentru întrebarea dacă ați cumpăra un iPhone 13 sau ați economisi diferența și ați opta pentru un iPhone 12, răspunsul nu a fost dificil, iPhone 13 Mini fiind și el o alegere excelentă. Pe lângă modul Cinema, ceea ce este interesant la iPhone 13 este că acum oferă Dolby Vision HDR video la o rată mai mare a cadrelor, Photo Styles, precum și îmbunătățiri hardware, cum ar fi un senzor mai mare și stabilizarea prin deplasare a senzorului. Și iPhone 12 ar fi fost bun, dar cu mai multe opțiuni foto și video și o calitate îmbunătățită a imaginii, iPhone 13, și chiar iPhone 13 Mini,a fost și este o opțiune mai bună. Și acum ne întoarcem la bătălia iPhone 13 vs. iPhone 14.

În fiecare an, Apple introduce un nou procesor care revoluționează ceea ce văzusem în anul precedent în ceea ce privește puterea brută. Și, de câteva generații încoace, și în domeniul inteligenței artificiale. Anul acesta, însă, prezentarea a fost împărțită, la fel ca și familiile sale. Da, am avut un nou Apple A16 Bionic. Dar a fost doar pentru modelele Pro, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max.

Deci, ce s-a întâmplat cu iPhone 14 și iPhone 14 Plus? Acestea primesc Apple A15 Bionic de anul trecut, dar cu îmbunătățiri în materie de putere. Da, este vorba de același procesor, dar vorbim de un fel de overclock care se află la jumătatea drumului dintre generații. Rezultatul este că obținem două iPhone 14 (inclusiv Plus) care nu diferă foarte mult ca putere față de generația anterioară, iPhone 13 sau chiar și iPhone 13 Mini.

Sunt mai puternice? Da, dar suficient pentru a justifica opțiunea pentru generația anterioară în locul celei noi? Este la latitudinea utilizatorului să decidă. În ceea ce privește memoria, nu au existat schimbări. Apple continuă să opteze pentru un trio de stocare: 128 GB, 256 GB și 512 GB. Deși pentru anul acesta avem mai multă memorie RAM, dar Apple nu a spus oficial acest lucru. 6 GB pentru toată lumea, față de 4 GB pentru iPhone 13 și chiar și iPhone 13 Mini.

Îmbunătățiri interesante în ceea ce privește software-ul și conectivitatea

Nu vorbim despre faptul că iPhone 14 are acum 5G, deoarece acest lucru s-a mai întâmplat în trecut. Dar este demn de remarcat faptul că noile iPhone-uri au un nou mod de conectivitate pentru situații de urgență. Unul care permite iPhone-ului să obțină conectivitate prin satelit în cazul în care sunteți în dificultate și nu aveți la îndemână o rețea mobilă sau WiFi. Este un mod care vă permite să solicitați ajutor și dispune de un nou algoritm de compresie a mesajelor care permite ca acestea să ocupe o treime din dimensiunea lor obișnuită. Pentru că, dacă conectivitatea este limitată, ar fi mai bine ca mesajul nostru să cântărească mai puțin.

O altă îmbunătățire interesantă este reprezentată de un nou detector de accidente de circulație. Când le avem. iPhone folosește diferiți senzori interni care, lucrând împreună, știu când am avut un accident. Atunci când am oprit prea brusc în timpul condusului. Un mod pe care îl împarte cu noul Apple Watch și care ne poate scoate din mai multe necazuri, pentru că ne întreabă rapid cum ne simțim și se oferă să ne pună în legătură cu serviciul de urgență.

Nu există diferențe foarte mari între modelele de iPhone 14 și cele de iPhone 13, chiar și iPhone 13 Mini. În afară de RAM, cameră și opțiunile de conectivitate, ambele telefoane sunt la fel de bune, deci, după cum spuneam, achiziționarea unui model sau altul este strict subiectivă.