Sancțiuni de 2.000 mii de lei pentru combaterea discriminării. Căldura și mizeria nu sunt singurele „bube” din autobuzele reșițene!

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a prins cu mâța-n sac municipalitatea reșițeană în ceea ce privește autobuzele fără dotări pentru persoanele cu handicap.

Pe lângă faptul că societatea Ro-A Tir sfidează zilnic sute de reșițeni cu mijloacele de transport îmbâcsite puse în circulație, se pare că nici persoanele cu dizabilități nu se pot bucura de puținele facilități care le-ar face viața mai ușoară.

Aproape toate primăriile reședințelor de județ au fost taxate luna aceasta de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Aceasta a urmărit modul în care sunt respectate nevoile persoanelor care suferă de handicap locomotor. Pentru că foarte multe dintre autobuzele din Reșița nu pun la dispoziție persoanelor cu nevoi speciale decât locurile cu care sunt dotate încă din fabrică, sancțiunile nu au ezitat să apară.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori înghesuiala din mijloacele de transport reșițene nu mai lasă niciun astfel de loc liber pentru cei cărora le sunt destinate. Aceste aspecte au fost ochite și de reprezentanții Consiliului pentru Combaterea Discriminării care au efectuat o serie de controale. O sumă de 2000 de lei a trebuit scoasă din buzunarele primăriei pentru a compensa lipsa de interes pentru persoanele cu handicap din municipiu.

Amenda usturătoare nu s-a concretizat cu nimic. Reprezentanții primăriei au decis contestarea în instanță a sancțiunii aplicate de consiliul care apară drepturile persoanelor cu dizabilități.

„Față de aplicarea sancțiunii stabilite de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru neasigurarea condițiilor de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, s-a luat măsura contestării hotărârii Consiliului”, au explicat reprezentanții municipalității reșițene.

Mai mult decât atât, societatea responsabilă cu gestionarea autobuzelor se dezice de orice acuze aduse de autoritățile competente care au aplicat sancțiunile. Deopotrivă, reprezentanții primăriei și ai Ro-A Tir susțin, așa cum s-a întâmplat și în cazul aerului condiționat oprit intenționat în autobuze, că mijloacele de transport reșițene se mulează în totalitate pe nevoile călătorilor cu handicap.

„Operatorul de transport public local de persoane, S.C. SPEDITION RO-A TIR S.R.L., asigură accesul liber și nediscriminatoriu la transport al tuturor călătorilor, inclusiv al celor care beneficiază de facilități/gratuități la transport. În Reșița există mijloace de transport în comun adaptate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii care facilitează accesul în autobuze, precum și panouri de afișare, sisteme de semnalizare și informare auditivă”, au fost explicațiile regăsite într-un comunicat solicitat primăriei.