Sănătate să fie! Computerul tomograf va fi în sfârșit instalat la Spitalul Municipal Lugoj

Spitalului Municipal din Lugoj a primit până la urmă toate avizele necesare, ultimul, cel de la CNCAN, fiind emis în urmă cu câteva zile, astfel că noul computer tomograf, care se află deja în unitate, va fi instalat în actualul compartiment de Radiologie.

„Este un moment deosebit, un vis împlinit, pentru că din august 2017, de când am preluat conducerea spitalului, aceasta a fost prioritatea mea nr. 1. Pentru lugojeni, avantajele sunt că vor beneficia de contract cu CJAS toată luna, nu ca până acum, când contractul a fost limitat. Apoi, pacienţii spitalizaţi vor putea face analiza C.T. gratuită, şi nu contra cost, ca până în prezent. În al treilea rând, Urgenţele vor beneficia de computer-tomografie inclusiv pe timpul nopţii, noi pregătind deja personalul pentru acest pas. Evident, mai sunt şi alte avantaje, cum ar fi creşterea adresabilităţii, dar acestea sunt cele principale”, spune medicul chirurg Erwin Floroni, directorul Spitalului Municipal „dr. Teodor Andrei” din Lugoj.

Pentru ca tomograful să funcționeze, vor fi schimbate branşamentele de alimentare electrică ale spitalului, cele vechi fiind subdimensionate, motiv pentru care s-au înregistrat repetate avarii. De luni începe montarea aparatului în noul spaţiu, iar după trei-patru zile, vor începe primele teste, cu instructajul personalului. După aceşti paşi, se va da avizul de lucru. Perioada de testare este una mai lungă, aşa că tomograful va fi disponibil pacienţilor lugojeni în aproximativ două luni.

Aparatul primit de Spitalul Municipal este marca Phillips, modelul fiind „Acces CT”. Alimentarea trifazică se face prin cablu cu cinci fire (tensiune: 400V ±10%; 50 Hz ± 1Hz şi putere maximă, 50 kVA). Aparatul realizează 16 slice-uri (adică fotografiază 16 secţiuni sau „felii” în corpul uman) şi a fost fabricat în acest an – 2019. El va funcţiona în condiţii speciale de temperatură (18-24 grade Celsius) şi umiditate (15 – 75%, fără condens), variaţia maximă de temperatură fiind 10 grade C/h.

Valoarea computerului tomograf este de 1.402.891 lei, din care finanțarea Ministerului Sănătății este de 1.000.000 lei, iar 402.981 lei este suma alocată de către Consiliul Local Lugoj.