Rușinos! Ziua Națională a României, întâmpinată la Lugoj cu steaguri tricolore rupte și decolorate

Ziua Națională a României este întâmpinată de administrația locală cu steaguri rupte și decolorate. Cele mai multe sunt chiar la doi pași de Primăria Lugoj.

Ziua Națională a României va fi sărbătorită la Lugoj printr-o serie de manifestări, de la simpozioane în care sunt evidențiate momentele-cheie de acum 101 de ani până la depunerile de coroane și parada militară din dimineața zilei de 1 Decembrie. Tot atunci vor fi deschise Târgul de Crăciun și patinoarul și va fi pornit iluminatul festiv în toate locurile, astfel încât urbea să ia un aer festiv și să între în luna sărbătorilor de iarnă. Dacă va ninge, zăpada va acoperi și gropile din asfalt, rezultate în urma nenumăratelor avarii la rețeaua de apă, dar și gunoaiele de prin cartiere.

Nu se înlocuiesc

Vor rămâne însă la vedere steagurile tricolore de pe stâlpi. Nu le mai înnoiește nimeni, chiar dacă sunt puține, nici măcar când vine vorba de Ziua Națională a României. De la periferie spre străzile centrale, ele sunt la fel de uzate și rupte. „Nu avem respect față de drapelul României nici măcar de Ziua Națională. Multe sunt pur și simplu abandonate pe stâlpi, uzate, decolorate, se agață de ornamentele de sărbători și multe altele. Măcar acum, de 1 Decembrie, puteau să le înlocuiască cu altele noi”, ne-a declarat Ion Marin din Lugoj. Cele mai răvășite steaguri sunt la doi pași de Primărie, pe strada Victor Vlad Delamarina și pe strada 20 Decembrie. „Din câte știu, până la 1 decembrie nu avem vreo acțiune de înlocuire a steagurilor mai vechi de pe stâlpi sau suplimentarea lor. S-au montat însă cocardele, care se combină foarte bine cu ghirlandele luminoase.”, ne-a spus Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.

Cocarde vânturate

Cocardele au fost montate în buricul târgului. Acestea sunt în stare foarte bună, însă seamănă cu poalele purtate de soțiile gaborilor de prin Ardeal. La fiecare bătaie de vânt mai serioasă, ele se răsucesc peste cablurile de care sunt prinse, astfel că vor da de lucru serios angajaților primăriei, care în aceste zile ar trebui să le readucă în poziția normală. Vor rezista până la primul vânt. Peisajele cu „cocarde rulate” sunt în fața administrației locale și în Piața J. C. Drăgan. Cocardele sunt folosite ca ornamente stradale și în alte orașe, însă acolo, pentru a nu se mai roti pe cabluri, s-au introdus bețe de fibră pe tivuri croite, astfel încât să se păstreze forma de semilună.